Antena 3 CNN Externe O supraviețuitoare a Holocaustului a murit într-un subsol din Mariupol: "Mama mea nu merita o asemenea moarte"

O supraviețuitoare a Holocaustului a murit într-un subsol din Mariupol: "Mama mea nu merita o asemenea moarte"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:32 20 Apr 2022 Modificat la 16:32 20 Apr 2022

Vanda Semyonovna Obiedkova, în vârstă de 91 de ani, și familia ei s-au mutat într-un subsol atunci când forțele rusești au început bombardamentul asupra orașului portuar din sudul țării, notează SkyNews. 

Ea a murit pe 4 aprilie, după ce a petrecut săptămâni întregi fără apă sau încălzire.

Fiica ei, Larissa, a declarat că femeia și-a petrecut ultimele două săptămâni din viață înghețând și neputând să se ridice în picioare.

„Mama nu merita o astfel de moarte", a declarat ea pentru site-ul Chabad.org, citat de Mediafax. 

Larissa a mai spus că familia trăia „ca niște animale".

„Nu exista apă, nu exista electricitate, nu exista căldură și era un frig insuportabil", a spus ea.

Obiedkova s-a născut în Mariupol și avea doar zece ani când naziștii au intrat în oraș în 1941.

Cum supraviețuiesc ucrainenii în subsolurile din Mariupol

În Mariupol ultima redută este Batalionul Azov care anunță că va ține piept armatei ruse până la capăt. Rezistența ucraineană a primit ieri și un ultimatum. Ministrul rus al Apărării a cerut forțelor ucrainene să depună armele, apel care însă nu a fost ascultat.

”Sunt comandantul regimentului azov, Denis Prokopenko. Fac apel către liderii lumii!  Chiar acum, în Mariupol, în ”Azovstal”,  se adăpostesc sute de civili!”.

Oameni de toate vârstele, femei, copii, familii ale apărătorilor orașului Mariupol. 

În clipul publicat noaptea trecută chiar de către regimentul Azov o mamă își ține bebelușul în brațe, o bătrână stă inertă sprijinită întru-un baston. Sunt peste tot paturi improvizate, provizii atârnate de tavan în pungi și saci, rufe puse la uscat.

Câțiva copii îmbrăcați gros așteaptă ziua în care vor ieși afară și vor primi un cadou pentru că au stat cuminți în buncăr. Cel mai probabil nu au mai văzut lumina soarelui de când a început războiul. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole