Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cele mai periculoase suplimente alimentare pentru sănătate! Mare atenție la aceste plante

Cele mai periculoase suplimente alimentare pentru sănătate! Mare atenție la aceste plante

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 09:37 31 Mai 2023 Modificat la 12:38 31 Mai 2023

Românii dau 1,3 miliarde de euro anual pe suplimente alimentare, spun specialiștii din industria farmaceutică. Multe suplimente au o utilitate scăzută, iar consumate în exces pot face mai mult rău decât bine. Medicul Ruxandra Constantina ne explică tot ce este necesar să știm despre acest subiect.

"Suplimentele alimentare conțin substanțe active: vitamine, minarele sau diferite extracte naturale din plante. Suplimentele au beneficii, au efecte adverse și indicații, la fel ca orice medicament, de aceea, atunci când vrem să luăm un supliment trebuie să recurgem la sfatul unui medic. 

Printre efectele adverse întâlnite în cazul consumului greșit de suplimente alimentare enumerăm: perturbarea sistemului imunitar, declanșarea alergiilor sau hemoragii, atunci când acestea sunt asociate cu alte medicamente", a declarat medicul Ruxandra Constantina, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, moderată de Andreea Cigolea la Antena 3 CNN.

Ce trebuie să știți înainte să luați suplimente alimentare

  • Nu luați suplimente în asociere/în loc de medicamente cu/fără prescripție fără a discuta cu medicul
  • Aveți grijă la administrare în cazul în care sunteți însărcinată/alăptați

Se recomandă pacienților cu boli cronici să nu renunțe la medicația cronică, iar dacă vor să adauge un supliment să ceară sfatul medicului înainte. 

Citește și: Dieta care scade colesterolul și reduce semnificativ riscul de accident vascular

Ce nu ar trebui sa conțină un supliment stearat de magneziu 

  • zahăr
  • îndulcitori
  • artificiali
  • arome
  • gluten

Plante de care trebuie să vă feriți

Echinaceea stimulează sistemul imun, dar îl poate și perturba. Echinaceea declanșează alergiile și nu se administrează la pacienții cu boli autoimune.

De asemenea, preparate din ginkgo biloba  sunt foarte bune dacă au substanța activă corespunzătoare, dar nu se asociază cu anticoagulantele pentru că putem avea efecte adverse, precum hemoragiile.

Trebuia să avem grijă cu ficatul atunci când apelăm la suplimentele alimentare. Ceaiul verde poate fi foarte sănătos dacă îl achiziționam din farmacii. Totuși, suplimentele pe bază de ceai verde pot conține și alte substanțe.

Cele mai periculoase suplimente sunt cele pentru slăbit și cele pentru imunitate, pentru că sunt folosite abuziv. Atenție la suplimentele care sunt comercializate online. Dacă chiar vrem să avem grijă de sănătatea noastră, haideți să apelăm la sfaturile medicilor", a declarat medicul Ruxandra Constantina. 

Diferite tipuri de suplimente alimentare pe piață

  • Vitamine
  • Minerale
  • Extracte din plante
  • Aminoacizi și proteine
  • Acizi grași esențiali
  • Suplimente pentru culturism

Protectoarele hepatice, pastilele pentru scăderea colesterolului, sau pentru reducerea retenției de apă şi slăbit, sunt printre cele mai cumpărate suplimente. Iar preţul nu este tocmai mic. Așa ca luați suplimente alimentare după recomandările vecinilor sau după ureche, ci doar după recomandarea medicului.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole