Antena 3 CNN Life Superstiţii de Ziua Îndrăgostiţilor. Cadouri pe care nu ar trebui să le oferi niciodată persoanei iubite

Superstiţii de Ziua Îndrăgostiţilor. Cadouri pe care nu ar trebui să le oferi niciodată persoanei iubite

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 08:00 14 Feb 2024 Modificat la 08:00 14 Feb 2024

Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day este sărbătorită, anual, pe data de 14 februarie.

Deși nu este o sărbătoare românească, această zi a prins contur și în țara noastră, fiind un prilej prin care cei îndrăgostiți își mărturisesc din nou iubirea față de o persoană din viața lor.

Un punct de pornire pentru apariția acestei sărbători ar fi Festivalul Lupercalia, organizat în aceeași perioadă a lunii februarie.

Înainte de creștinarea imperiului, romanii respectau cu sfințenie un anumit ritual, totul în numele fertilității și al purificării.

Astfel, preoții zeului Faunus se adunau într-o peșteră, unde se credea că au fost crescuți Romulus și Remus de către lupoaică, unde sacrificau o capră și un câine. Blana caprei era tăiată apoi fâșii și era înmuiată în sânge.

Femeile, recoltele și terenurile agricole erau atinse apoi cu aceste fâșii de blană, crezându-se că acestea vor fi fertile în anul următor.

Tot în cadrul acestui festival se organiza o tragere la sorți, prin care băieții singuri aflau numele fetei cu care vor merge mai departe în viață.

Lupercalia nu a rezistat creștinării Imperiului Roman, fiind considerată o sărbătoare păgână.

Astfel, dorindu-se "creștinarea" sărbătorii, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ziua în care este celebrat Sfântul Valentin.

Povestea Sfântului Valentin

Legenda Sfântului Valentin s-a transmis prin viu grai, motiv pentru care s-au remarcat mai multe variante, însă care au elemente comune.

Astfel, în timpul domniei sale, împăratul roman Claudiu al II-lea și-a dorit să formeze o armată puternică, însă majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă la lupte.

În acest caz, Claudiu al II-lea le-a interzis tuturor bărbaților din Roma să se mai căsătorească, astfel încât aceștia să nu mai fie influențați de copiii și soțiile lor și să meargă la luptă.

Valentin, care era preot, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, așa că nu a ținut cont de legea împăratului.

Astfel, el a căsătorit în secret multe cupluri, însă, în final, a fost descoperit de împărat.

După ce a fost arestat, Valentin a fost încurajat de împărat să renunțe la creștinism și să devină soldat, însă acesta a refuzat și a fost condamnat la moarte.

"Adu-ți aminte de Valentin al tău"

Sfântul Valentin ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, care era oarbă. Valentin i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu și despre credință.

Înainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultimă scrisoare, rugând-o să aibă credință, apoi s-a semnat cu "Adu-ți aminte de Valentin al tău", punându-i și o floare în scrisoare.

Atunci când fata a deschis scrisoarea, floarea i-a căzut în palmă, iar miracolul s-a înfăptuit: ea putea să vadă!

Se spune că Sfântului Valentin a fost bătut cu pietre, apoi decapitat, la data de 14 februarie, potrivit Historia.

Odată cu trecerea timpului, legenda Sfântului Valentin a fost preluată mai ales de britanici, care au fost fascinați de această poveste și au transformat-o ușor, ușor în tradiție.

De asemenea, Ziua Îndrăgostiților a fost preluată și de cultura americană în timp, iar modul în care aceasta a devenit o sărbătoare populară în Statele Unite este rezultatul unei combinații de influențe istorice, culturale și comerciale.

Cert este că Ziua Îndrăgostiților a fost adusă în America de către coloniștii europeni, fiind modul prin care schimbul de mesaje de dragoste, felicitări și cadouri romantice a devenit cunoscut în rândul americanilor.

Superstiţii de Ziua Îndrăgostiţilor

Se spune că sărutul sub o crenguță de vâsc în Ziua Îndrăgostiților aduce noroc și fericire în relație. Vâscul este considerat în multe culturi drept o plantă sacra a iubirii.

Există superstiția că primirea unui cadou în Ziua Îndrăgostiților poate influența calitatea relației. Cadoul simbolizează atenția și afecțiunea partenerului.

În unele culturi asiatice, oferirea unui ceas cadou în Ziua Îndrăgostiților este evitată, deoarece cuvântul pentru "ceas" sună asemănător cu cuvântul pentru "sfârșit". Astfel, acest gest ar putea fi interpretat ca un semn rău pentru relație.

Există superstiția că vremea în Ziua Îndrăgostiților poate prevesti calitatea relației. O zi însorită este considerată un semn bun, în timp ce o zi ploioasă sau noroasă ar putea aduce ghinion.

Se crede că numărul de flori primite în Ziua Îndrăgostiților poate influența semnificația gestului. De exemplu, trimiterea unui număr impar de flori ar simboliza o legătură mai strânsă.

Se spune că, dacă visezi partenerul în noaptea dinaintea Zilei Îndrăgostiților, acesta este un semn că relația voastră este puternică și sănătoasă.

Se crede că purtarea hainelor roșii în Ziua Îndrăgostiților poate atrage noroc în dragoste și pasiune în relație.

Superstiția spune că evitarea certurilor și a disputele în Ziua Îndrăgostiților contribuie la menținerea unei relații armonioase pe tot parcursul anului.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole