Antena 3 CNN Sport Superbet Chess Classic România 2024 – Fabiano Caruana câștigă Superbet Chess Classic România 2024

Superbet Chess Classic România 2024 – Fabiano Caruana câștigă Superbet Chess Classic România 2024

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 10:18 08 Iul 2024 Modificat la 10:19 08 Iul 2024

București, 7 iulie 2024 – Clasamentul Superbet Chess Classic 2024 s-a modificat în uma celei de-a noua runde, iar efectul a fost un mini-turneu de baraj dintre patru jucători: Fabiano Caruana, Gukesh Dommaraju, Praggnanandhaa Rameshbabu și Alireza Firouzja. Deși a pierdut ultima partidă din rundă în fața lui Anish Giri, Caruana a ieșit câștigător din cele trei partide de șah rapid jucate pentru departajare.

[GAL layout="2"]

Deschiderea celei de-a opta zile competiționale a avut loc vineri, 5 iulie, la ora 14.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Directorul executiv al Fundației Kasparov Michael Khodarkovsky, Președintele Federației Române de Șah Vlad Ardeleanu și Președintele European Chess Union Zurab Azmaiparashvili. Totodată, Ministrul Energiei Sebastian Burduja a fost prezent la finalul ultimei runde.

Cronica rundei a IX-a

Giri, Anish - Caruana, Fabiano 1 - 0

Cea mai de interes partidă a fost încă de dinainte de începerea rundei cea dintre Giri și Caruana și asta pentru că de această partidă depindea câștigătorul Superbet Chess Classic. Chiar dacă părea că e neînvins și că va câștiga ușor titlul de la București, surpriza s-a produs. După o deschidere care putea conduce către orice rezultat, Caruana alege să facă un schimb de figuri ușoare în urma căruia rămâne cu un pion în minus. Jucătorul olandez a profitat imediat de micul avantaj primit și a încheiat partida cu o precizie foarte mare, fără a mai oferi nicio șansă fostului challenger la titlul mondial să revină în luptă. Partida s-a încheiat cu victoria albului și astfel s-a disputat titlul în tie-break.

Gukesh, Dommaraju - So, Wesley  ½ - ½

Între Gukesh și So s-a jucat o partidă în care miza nu era la fel de mare, deoarece ambii jucători aveau bine consolidate pozițiile în clasament, iar acest lucru s-a văzut și în modul în care aceasta a fost disputată. S-a jucat Apărarea Nimzo-Indiană în care ambii jucători au demonstrat o pregătire teoretică foarte bună și după douăzeci de mutări s-a dat remiză prin repetare de mutări.

Deac, Bogdan-Daniel - Vachier-Lagrave, Maxime  ½ - ½

Partida Deac - Vachier a fost și ea destul de disputată, reprezentantul Franței având șanse să se califice pentru tie-break în cazul unei victorii. Cu toate acestea, Deac nu i-a oferit nicio șansă de a obține vreun avantaj. După o deschidere în care s-a jucat varianta Krause din Pionul Damei, s-a ajuns într-un final cu o structură de pioni simetrică, cu o pereche de turnuri și câte un cal pentru fiecare parte. După ce a încercat 27 de mutări, MVL a repetat poziția, iar jucătorul nostru a acceptat remiză.

Nepomniachtchi, Ian - Abdusattorov, Nodirbek  ½ - ½

În partida Nepomniachtchi - Abdusattorov s-a jucat o ordine de mutări specifice Deschiderii Engleze, dar printr-o intervertire de mutări s-a ajuns într-o structură de Gambitul Damei Refuzat (în care negrul refuză sacrificiul de pion al albului). Albul a reușit să obțină o poziție cu puțin mai mult spațiu, ceea ce i-a făcut un joc mai ușor, dar Abdusattorov a dovedit din nou o precizie mare în apărare și partida s-a încheiat remiză.

Praggnanandhaa, Rameshbabu - Firouzja, Alireza  ½ - ½

După partida dintre Giri și Caruana, cea mai de interes partidă a fost cea dintre Praggnanadhaa și Firouzja, deoarece ambii jucători se aflau la egalitate pe locurile 2-3, în imediata urmărire a liderului. Deschiderea a fost varianta Najdorf din Apărarea Siciliană, unde Pragg a ales un plan foarte lent în jocul de mijloc, iar Firouzja a preluat rapid inițiativa. În urma presiunilor puse de negru, albul decide să sacrifice o calitate (un turn pentru un nebun), iar poziția se transformă într-un avantaj decisiv pentru negru. Din păcate, în final, Alireza a ratat ocazia de a câștiga competiția și partida s-a încheiat remiză. Ambii jucători au disputat mai apoi TIE-BREAK alături de Gukesh și Caruana.

TIE-BREAK

Pentru locul I s-a jucat un tie-break de șah rapid, 3 runde, 6 partide între Caruana, Gukesh, Praggnanandhaa și Firouzja. Lupta a fost foarte strânsă, în toate cele 6 partide jucate neavând nici măcar o remiză. Și-a adjudecat titlul Fabiano Caruana, care și-a revenit miraculos după înfrângerea de la clasic, câștigând toate cele 3 partide din tie-break. Cu 2 victorii din 3 partide, ocupantul locului secund a fost tânărul francez Alireza Firouzja.

Rezultate runda IX

  1. Giri, Anish - Caruana, Fabiano 1 - 0
  2. Gukesh, Dommaraju - So, Wesley  ½ - ½
  3. Deac, Bogdan - Vachier-Lagrave, Maxime  ½ - ½
  4. Nepomniachtchi, Ian - Abdusattorov, Nodirbek  ½ - ½
  5. Praggnanandhaa, Rameshbabu - Firouzja, Alireza  ½ - ½

Clasamentul FINAL

1. Caruana Fabiano – 5

2-4. Firouzja Alireza - 5

2-4. Gukesh Dommaraju - 5

2-4. Praggnanandhaa Rameshbabu - 5

5-7. Vachier-Lagrave Maxime - 4.5

5-7. Giri Anish - 4.5

5-7. Nepomniachtchi Ian - 4.5

8-9. Abdusattorov Nodirbek - 4

8-9. So Wesley - 4

10. Deac Bogdan - 3.5

Urmează a treia etapă a Grand Chess Tour, SuperUnited Rapid & Blitz Croatia 2024, care se va desfășura în Zagreb, între 9 și 14 iulie.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole