Antena 3 CNN Externe "Suntem mai mulţi decât voi". Mii de protestatari anti-rasism s-au adunat ca să blocheze mitingurile extremei drepte din Marea Britanie

"Suntem mai mulţi decât voi". Mii de protestatari anti-rasism s-au adunat ca să blocheze mitingurile extremei drepte din Marea Britanie

de Georgiana Marina    |   

Marea Britanie e sufocată de proteste anti-rasism organizate în mai multe oraşe din regat. Oamenii sunt furioşi de greşelile făcute de autorităţi pentru a-l identifica pe cel care a înjunghiat mortal trei fete în Southport. Iniţial, ucigaşul a fost identificat în mod eronat ca fiind un imigrant musulman, iar această greşeală a stârnit tensiuni uriaşe. Peste 90 de protestatari au fost deja arestaţi în urma manifestaţiilor violente. 

Mii de protestatari anti-rasism au ieşit pe străzile din Regatul Unit miercuri seară pentru a contracara o serie de mitinguri planificate de extrema dreaptă care voia să vizeze centrele de imigrare, în ceea ce se anunța a fi o nouă seară de revolte antiimigranţi, relatează CNN.

După zile de violenţe stimulate de dezinformarea online în legătură cu un atac mortal pus pe seama unui solicitant de azil islamist, poliţia s-a pregătit miercuri seara pentru o nouă noapte de agitaţie.

Revoltele au fost declanșate de dezinformări transmise în mediul online potrivit cărora suspectul de înjunghierea mortală a trei fetițe din Southport, pe 29 iulie, era un solicitant de azil musulman.

[GAL layout="5"]

Moscheile și hotelurile care găzduiesc solicitanții de azil au fost printre locurile vizate în timpul violențelor, unele magazine fiind arse și jefuite.

Miercuri, pe bulevardele mari din Marea Britanie, proprietarii magazinelor au blocat ferestrele și au închis devreme din cauza violențelor preconizate.

Poliția le-a spus avocaților implicați în cazuri de imigrare să lucreze de acasă, după ce liste cu firme de avocatură și agenții de consiliere au fost distribuite pe diverse grupuri online ca posibile ținte.

Demonstrațiile au avut loc în mare parte pașnic. Mii de contramanifestanţi s-au adunat în oraşe pentru a păzi centrele de imigrare şi pentru a preveni ca acestea să fie vizate de acțiuni ale extrema dreaptă.

"Noi suntem mult, mult mai mulţi decât voi", au scandat mulţimile la demonstraţiile antirasiste din întreaga ţară, susţinute de o prezenţă a poliţiei mult mai puternică decât în weekend. Southport

Nu este încă clar dacă contramanifestaţiile de miercuri reprezintă un punct de cotitură, însă temerile legate de o nouă noapte de tulburări s-au potolit pentru moment.

Eşuarea protestelor planificate va fi o uşurare majoră pentru noul guvern laburist şi pentru comunităţile care s-au pregătit pentru ce era mai rău, notează CNN. Poate fi, de asemenea, un semn că mulţi au fost descurajaţi să iasă în stradă, după ce protestele anterioare ale extremei drepte au devenit violente şi sute de protestatari au fost arestaţi în weekend, unii dintre ei primind deja pedepse cu închisoarea.

Cele mai grave violenţe din ultima săptămână au fost concentrate în nordul Angliei. Duminică, în Rotherham, manifestanţii de extremă dreapta au incendiat un hotel folosit pentru a găzdui solicitanţi de azil, în timp ce peste 200 de persoane se ascundeau în interior. Mulţimi mari de oameni care strigau "Ajunge!" şi "Scoateţi-i afară" au fost, de asemenea, văzute ciocnindu-se cu poliţia în alte câteva oraşe.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile