Papa Francisc a spălat joi după-amiază picioarele unor deţinuţi şi a celebrat mesa la penitenciarul Paliano, o fortăreaţă în care sunt încarceraţi în principal foşti mafioţi, marcând din nou prin acest gest apropierea lui faţă de populaţia carcerală în Săptămâna Sfântă, relatează AFP.
În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos spală picioarele apostolilor şi instituie euharistia la Cina cea de Taină. Ritualul este unul care a fost perpetuat în creştinism.
În cursul acestei vizite cu caracter "privat" la penitenciarul Paliano (comună de 8.000 de locuitori la circa 60 km de Roma), Suveranul Pontif a spălat picioarele a 12 deţinuţi, printre care un musulman care urmează să se convertească şi trei femei, a precizat Vaticanul. Patru dintre deţinuţi l-au ajutat să celebreze mesa, la care au asistat 70 de deţinuţi, potrivit Reuters.
Doi dintre cei 12 deţinuţi care au participat la ritualul spălării picioarelor sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar ceilalţi vor fi eliberaţi între 2019 şi 2073.
Printre ei s-au aflat un albanez şi un argentinian, în timp ce restul erau cetăţeni italieni, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.
"Suntem cu toţii păcătoşi. Cu toţii avem defecte", le-a spus papa deţinuţilor în timpul slujbei improvizate transmisă în direct de Radio Vatican.
Spălându-le picioarele, le-a spus Francisc deţinuţilor, el este dispus să facă "munca unui sclav pentru a semăna dragostea între noi". El le-a cerut deţinuţilor să se ajute între ei.
Închisoarea adăposteşte în majoritate foşti mafioţi, în jur de 50, care ispăşesc pedepse scurtate pentru faptul că au colaborat cu justiţia italiană. Papa Francisc a făcut apel în mai multe rânduri la protagoniştii organizaţiilor mafiote italiene să-şi schimbe viaţa.
Deţinuţii i-au oferit papei câte ceva din lucrurile pe care le produc în penitenciar: legume bio, prăjituri, o mantie albă din lână şi cruci din lemn de măslin.
De la începutul pontificatului său, papa Francisc a decis să scoată acest ritual în afara Vaticanului, În 2013, el s-a deplasat la o închisoare pentru minori, anul următor la un centru pentru persoane cu handicap, în 2015 din nou la un penitenciar şi anul trecut la un centru de primire pentru refugiaţi.
"O repet din nou, toţi au dreptul de a greşi. Am greşit cu toţii într-un mod sau altul", a spus papa despre lumea carcerală, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian La Repubblica.
Pontiful argentinian a deplâns "puţina încredere acordată reabilitării, reinserţiei în societate".
Joi dimineaţă, papa Francis a oficiat tradiţionala mesă în bazilica Sfântul Petru, în cadrul căreia are loc binecuvântarea cu ulei sfânt servind la celebrarea unor sacramente pe toată durata anului.
Miercuri, papa l-a vizitat pe predecesorul său, fostul papă Benedict al XVI-lea, şi i-a urat Paşte fericit şi La mulţi ani. Benedict împlineşte duminică 90 de ani, notează DPA.A