Antena 3 CNN Externe „Suntem aproape de o prăbuşire cataclismică”. ONU avertizează că Sudanul, măcinat de război şi foamete, e în pragul dezastrului

„Suntem aproape de o prăbuşire cataclismică”. ONU avertizează că Sudanul, măcinat de război şi foamete, e în pragul dezastrului

de Adrian Dumitru    |   

Sudanul se află în faţa unui „punct de rupere”, transmite o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, luni, în condiţiile în care un număr tot mai mare de oameni au nevoie disperată de apă, hrană, adăpost şi ajutor medical în această ţară africană măcinată de conflict şi război civil, relatează CNN.

Peste opt milioane de oameni au fost strămutaţi din casele lor de când au început luptele între Forţele Armate Sudaneze (SAF) şi Forţele de Sprijin Rapid (RSF), anul trecut, aruncând ţara în ceea ce ONU a numit „cel mai mare dezastru umanitar din perioada recentă”.

Fără un sprijin imediat, masiv şi coordonat din partea comunităţii internaţionale, riscăm să ajungem să vedem mii de decese în următoarele luni. Acestea ar putea fi prevenite”, a declarat Othman Belbeisi, directorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM) pentru Orientul Mijlociu şi Africa. „Suntem într-un punct de rupere, unul catastrofal, cataclismic”, a adăugat el.

Cel puţin jumătate dintre cei strămutaţi din cauza războiului sunt copii. „Este un război caracterizat de încălcări îngrozitoare ale drepturilor omului, epurări etnice, masacrări ale populaţiei civile, şi violenţe împotriva femeilor”, transmite agenţia ONU într-un comunicat.

O ţară măcinată de foamete şi război

La începutul lunii, ONU transmitea că cel puţin o tabără de refugiaţi din regiunea Darfur se confruntă cu foamete. Este doar a doua oară când un astfel de verdict se dă în istoria Sudanului. În mai, Programul Alimentar Global transmitea că oamenii din regiune sunt forţaţi să mănânce iarbă şi coji de alune pentru a supravieţui.

De-a lungul următoarelor trei luni, estimăm că 25,6 milioane de oameni se vor confrunta cu lipsa acută de hrană, în condiţiile în care mecanismele de ameliorare a situaţiei rămase vor fi fost epuizate”. În plus, şi multe alte regiuni ale Sudanului sunt la risc de foamete.

Forţele armate blochează intrarea ajutoarelor în Sudan, iar IOM a anunţat că are nevoie de noi resurse pentru a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie. De asemenea, un pod folosit de organizaţiile de ajutor pentru a ajunge la oameni în regiunea Darfur s-a prăbuşit din cauza inundaţiilor.

Avertismentul ONU vine în condiţiile în care o nouă rundă de discuţii pentru un armistiţiu, condusă de SUA şi de Arabia Saudită, urmează să înceapă la începutul săptămânii în Elveţia. RSF, gruparea paramilitară succesoare a miliţiilor Janjaweed, vinovată de instigarea genocidului din Darfur la începutul anilor 2000, e de acord să participe la discuţii, însă armata sudaneză a refuzat apelul.

O delegaţie a guvernului sudanez s-a întâlnit, în weekend, cu oficiali americani în oraşul saudit Jeddah, într-o încercare de a convinge liderii militari să participe la discuţii. Totuşi, discuţiile rămân încă blocate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile