Antena 3 CNN Externe Sună sirenele de alarmă lângă Tel Aviv: Hezbollah a lansat 320 de proiectile. Alertă maximă în Israel, în timpul Yom Kippur

Sună sirenele de alarmă lângă Tel Aviv: Hezbollah a lansat 320 de proiectile. Alertă maximă în Israel, în timpul Yom Kippur

de Andreea Ştefan    |   

Armata israeliană a anunţat că gruparea teroristă Hezbollah a lansat sâmbătă spre Israel, de pe teritoriul Libanului, 320 de proiectile. Alerta de securitate este la nivel maxim în Israel, pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele atacuri teroriste ce pot apărea în timpul celei mai importante sărbători evreieşti, Yom Kippur.

UPDATE 18:53 „Pe parcursul weekendului de Yom Kippur, aproximativ 320 de proiectile trase de organizația teroristă Hezbollah au trecut din Liban în Israel (sâmbătă, 12 octombrie)”, a transmis IDF.

Știre inițială

Forțele de securitate din Israel au fost mobilizate, toate instituţiile au fost închise, iar oamenii au început cele 25 ore de post și rugăciune. 

Sute de persoane s-au adunat în centrul Tel Avivului şi s-au rugat pentru ostaticii israelieni răpiți pe 7 octombrie anul trecut.

Până la ora 15:00, aproximativ 40 de proiectile care au fost trase de organizația teroristă Hezbollah au trecut din Liban în Israel astăzi (sâmbătă, 12 octombrie). 

IDF va continua să apere statul Israel și poporul său împotriva amenințării reprezentate de organizația teroristă Hezbollah”, a transmis IDF.

Sirenele sună în mai multe comunități din apropierea frontierei de nord, avertizând că se apropie un atac cu rachete, potrivit Times of Israel.

Sirenele sună și în Ashkelon, avertizând că se apropie rachete spre orașul de pe coasta de sud.

Aproximativ 15 rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului în jurul orei 17.00, afirmă Forțele de Apărare ale Israelului. Armata spune că unele dintre rachete au fost interceptate.

Preşedintele parlamentului iranian a vizitat locul în care a avut loc cel mai mortal atac israelian asupra Beirutului

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a denunţat sâmbătă „crimele" Israelului în cursul unei vizite la locul unei lovituri israeliene care a vizat joi centrul Beirutului şi care s-a soldat cu 22 de morţi şi 117 răniţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unei surse apropiate grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, lovitura l-a vizat pe şeful aparatului de securitate al mişcării islamiste libaneze, Wafic Safa, a cărui soartă este încă necunoscută.

Lovitura de joi este cea mai sângeroasă lansată în centrul capitalei libaneze de la începutul războiului, pe 23 septembrie, între Israel şi Hezbollah.

„Regimul sionist sălbatic şi, la conducerea sa, prim-ministrul său (Benjamin Netanyahu) (...) comit aceste crime", a declarat presei Mohammad-Bagher Ghalibaf, prezent la locul unde a avut loc atacul.

„Organizaţiile internaţionale şi Consiliul de Securitate al ONU au capacitatea (de a opri Israelul) dar, din păcate, rămân tăcuţi", a adăugat oficialul iranian care a fost însoţit de doi deputaţi ai Hezbollah.

Ghalibaf a avut de asemenea o întrevedere cu premierul libanez Najib Mikati, potrivit biroului de presă al acestuia.

În cadrul întrevederii, premierul libanez a subliniat că "prioritatea guvernului este să lucreze pentru o încetare a focului", potrivit sursei citate.

Preşedintele Parlamentului iranian urmează să se întâlnească şi cu omologul său libanez Nabih Berri, care conduce mişcarea şiită Amal, un aliat al Hezbollah, înainte de a merge la Geneva.

Ce este Yom Kippur

Yom Kippur înseamnă Ziua Ispășirii. Este cea mai sacră și solemnă zi din calendarul evreiesc, notează BBC.

Ispășirea înseamnă a îndrepta lucrurile. În această zi, oamenii îndreaptă lucrurile cu Dumnezeu prin rugăciuni și sacrificii.

Yom Kippur este o zi în care se reflectă asupra anului trecut și se cere iertare lui Dumnezeu pentru orice păcate. În loc să meargă la serviciu sau la școală, mulți evrei merg la sinagogă unde se roagă pe tot parcursul zilei. Ei întrerup postul seara.

În 2024, Yom Kippur va începe în seara zilei de vineri, 11 octombrie.

Yom Kippur este la zece zile după Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, care sărbătorește aniversarea creării lumii.

Subiecte în articol: Tel Aviv Israel Liban Yom Kippur Hezbollah
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile