Antena 3 CNN Externe Summit NATO la Washington. Aliații îi vor transmite un mesaj lui Putin

Summit NATO la Washington. Aliații îi vor transmite un mesaj lui Putin

Radu Tudor
1 minut de citit Publicat la 06:30 26 Iun 2024 Modificat la 06:30 26 Iun 2024

În perioada 9-11 iulie, la Washington, are loc Summitul NATO. Reuniunea îi va aduce la laolaltă pe cei 32 de lideri aliați, care care sunt așteptați să ia decizii extrem de importante, printre care și alegerea viitorului Secretar General al NATO.

Trei obiective majore ale Summit-ului NATO de la Washington 9-11 iulie au fost definite de actualul Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

După ce ieri am vorbit despre primul obiectiv, astazi analizăm cel de al doilea subiect pentru Summitul NATO de la Washington și cel mai urgent – ​​Ucraina.

De la invazia pe scară largă a Rusiei, aliații NATO au oferit niveluri de sprijin fără precedent. Acest lucru a fost indispensabil pentru ucraineni să riposteze și să supraviețuiască până azi, ca națiune suverană. Dar în această iarnă și primăvara, am observat întârzieri serioase și lacune în furnizarea de sprijin, cu grave consecințe în prima linie.

Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple din nou. Acesta este motivul pentru care, la Summit, mă aștept ca liderii aliați să fie de acord ca NATO să conducă coordonarea și furnizarea de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina. De asemenea, am propus un angajament financiar pe termen lung, cu fonduri noi în fiecare an.

Cu cât sprijinul nostru pe termen lung este mai credibil, cu atât mai repede Moscova își va da seama că nu abandonăm și cu atât acest război se poate termina mai repede. Poate părea un paradox, dar calea către pace este, prin urmare, înseamnă mai multe arme pentru Ucraina. Salut cu tărie pachetul de 60 de miliarde de dolari adoptat de Congresul SUA în aprilie. Acest lucru este semnificativ și completează eforturile altor aliați NATO.

De la invazia pe scară largă din februarie 2022, aliații europeni și Canada au furnizat aproximativ jumătate din ajutorul militar. Dacă adăugăm sprijin financiar și umanitar, aliații non-SUA au oferit mult mai mult decât Statele Unite. Deci, asigurarea prevalenței Ucrainei este un adevărat efort transatlantic. Un efort care servește și intereselor de securitate ale SUA.

Alocand o mică parte din bugetul său de apărare, Statele Unite ajută Ucraina să distrugă o parte semnificativă din capacitățile de luptă ofensivă ale Rusiei, fără a pune în pericol un singur soldat american.

Trebuie să ne asigurăm că agresiunea lui Putin nu dă roade, astăzi sau în viitor. De aceea, la Summit, vom continua să aducem Ucraina tot mai aproape de aderarea la NATO. Pentru ca, la momentul potrivit, Ucraina să se poată alătura fără întârziere.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole