Antena 3 CNN Politică Summit NATO 2024: Liderii Alianţei vor fi întâmpinaţi cu proteste masive în Washington

Summit NATO 2024: Liderii Alianţei vor fi întâmpinaţi cu proteste masive în Washington

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Preşedintele Joe Biden şi omologii săi din NATO se întâlnesc mâine la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizaţii de securitate din lume. Districtul se pregătește, la fel și protestatarii din întreaga lume care vin în Washington. 

La summitul NATO 2024 vor fi luate acolo decizii majore care vor aduce schimbări pe flancul estic al alianţei. Discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor de a reasigura Ucraina de sprijinul durabil al NATO şi de a oferi cetăţenilor săi speranţa că ţara lor ar putea supravieţui celui mai mare conflict terestru din Europa din ultimele decenii.

Ultimele pregătiri sunt în curs de desfășurare, în timp ce liderii mondiali descind la Washington pentru summitul istoric NATO din acest an.

"Vom sărbători cea de-a 75-a aniversare a celei mai de succes alianțe din istorie", spune Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO se întâlnește astăzi cu Secretarul apărării Lloyd Austin. Summitul propriu-zis începe mâine.

Ceea ce acești lideri străini vor spera și se vor ruga este ca accentul să fie pus de fapt pe NATO și poate chiar pe Ucraina. Analiștii spun că, în schimb, accentul ar putea fi pus pe candidatura președintelui Joe Biden.

Dacă există posibilitatea ca el să piardă sau să renunțe, toți acești lideri vest-europeni trebuie să facă ceva diferit. Ei trebuie să facă apel la președintele Trump. De asemenea, protestatarii din întreaga lume vin la Washington pentru summit.

"Promovăm activitățile legate de primul amendament și libertateade exprimare, dar nu vom tolera nicio violență", spun oficialii. 

Districtul se pregătește, la fel și protestatarii care vin în DC din întreaga lume. Seven News a vorbit cu mai multe organizații care s-au întâlnit vineri la Busboys and Poets, inclusiv cu veteranii pentru pace, care au mers pe jos 700 de mile în 60 de zile, din Maine până în DC, pentru a spune nu NATO.

"Noi, veteranii, suntem cei care vedem ce fac militarii noștri și suferim de pe urma lor. Nivelul PTSD, nivelul sinuciderilor este îngrozitor, pentru că războiul are aceste efecte asupra oamenilor, așa că noi, în calitate de veterani, spunem "Gata cu războiul"", spun aceştia. 

În timp ce NATO își laudă activitatea în întreaga lume, protestatarii o numesc o forță destabilizatoare, care încalcă legea.

"Răspunsul de mai mult NATO este un cerc vicios care obține mai mult militarism rusesc, și mai mult militarism NATO, și mai mult militarism rusesc. Trebuie să urmăm o cale diferită", spun protestatarii. 

În timp ce există îngrijorări înainte de summit și proteste așteptate, Wright spune:

"Nu vor scăpa de sub control din punctul nostru de vedere. Noi suntem oameni pașnici. Noi nu ne revoltăm. Noi protestăm".

Subiecte în articol: summit nato 2024 Jens Stoltenberg
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile