Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Summit crucial la Bruxelles. Liderii UE trebuie să aprobe negocierile „celor șase”. Meloni e furioasă, Viktor Orban o susține

Summit crucial la Bruxelles. Liderii UE trebuie să aprobe negocierile „celor șase”. Meloni e furioasă, Viktor Orban o susține

de Robert Kiss    |   

Liderii UE se reunesc, joi, la Bruxelles, pentru a lua o serie de decizii importante cu privire la viitorul Uniunii Europene. La întâlnire, șefii de state și de guverne trebuie să decidă numele persoanelor care vor ocupa funcțiile de președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European și înaltul reprezentant pentru politică externă. La discuții participă și președintele României, Klaus Iohannis, iar la Bruxelles va fi prezent și premierul Marcel Ciolacu, care merge la reuniunea Socialiștilor.

La negocierile care au avut loc marți, șase lideri au decis nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat în postul de preşedintă a Comisiei Europene. Ca parte a înţelegerii, negociatorii au convenit de asemenea ca fostul premier social-democrat portughez António Costa să fie numit preşedinte al Consiliului European, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia postul de Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Cei șase negociatori au fost premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (din partea Partidului Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (din partea socialiștilor), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte (din partea grupului Renew).

Deși, inițial, numele președintelui Klaus Iohannis era vehiculat în discuțiile informale de la Bruxelles, acesta nu a mai apărut în dreptul niciunei funcții de la vârful Uniunii Europene. De altfel, potrivit algoritmului politic, Partidul Popular European, din care face parte și Iohannis, o avea deja pe Ursula von der Leyen propunere pentru șefia Comisiei Europene. În acest calcul, șefia Consiliului European, funcție pe care și-ar fi dorit-o președintele României, a revenit socialiștilor.

Miercuri, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile negociate pentru funcțiile de la vârful UE și a spus că este „suprarealist” că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri, cu o zi înaintea summitului european dedicat numirilor în funcţiile de top ale instituţiilor UE, să fie aprobate rapid de către liderii europeni aceste numiri care deja au fost negociate de principalele trei familii politice pro-europene, popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew).

Cetăţenii europeni „nu aşteaptă certuri pentru funcţii, ci o muncă rapidă", a mai spus Scholz despre summitul european de joi şi vineri, în timp ce nu au fost încă anunţate deciziile asupra împărţirii posturilor de comisari europeni.

Klaus Iohannis a transmis, într-un comunicat de presă, că se va pronunţa „pentru o abordare constructivă şi pentru o tranziţie rapidă şi lină între cele două cicluri instituţionale, care să ţină seama de interesul comun al statelor membre, precum și de așteptările legitime ale cetățenilor europeni, care și-au demonstrat atașamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”.

Președintele României va participa și la reuniunea PPE, înaintea summitului UE, în timp ce premierul Marcel Ciolacu va participa la reuniunea S&D.

Alte subiecte pe agenda europeană a discuțiile de joi sunt războiul din Ucraina securitatea și apărarea Uniunii Europene, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migrației, Marea Neagră, Republica Moldova şi aspecte legate de amenințările hibride.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile