Reuniunea de securitate la Marea Neagră, are loc la câteva ore după deciziile cruciale luate la summit-ul NATO. Miniștrii de externe și apărare a țărilor de la Marea Neagră discută despre agresiunea Rusiei în zonă.
În primul rând se discută despre ce înseamnă siguranță și securitate la Marea Neagră, despre măsurile care vor fi luate în săptămânile următoare, despre întărirea parteneriatului între țările care sunt la Marea Neagră.
România are un loc extrem de important în acest moment.
”Am să îl felicit pe Oleskei Resnikov pentru susccesul din Insula Șerpilor. Este o victorie importană pentru forțele armate ucrainene. Este un prim pas pentru continuarea deblocării rusești a porturilor ucrainene la Marea Neagră și este un pas important pentru restabilirea libertății de navigare, care e importantă economic, comercial, strategic și militar”.
Din punct de vedere NATO, vom continua să ajutăm armata să facă tranziția de la echipamente sovietice către echipamente moderne din era NATO și credem că asta va face pe termen scurt mediu și lung Ucraina să fie capabilă să își apere independența și destinul său european și euro atlantic.
România are astăzi aceleași garanții de securitate ca și Belgia, din partea NATO. Aceasta este o veste foarte bună”, a spus Mircea Geoană.
La summitul de Securitate a Mării Negre participă:
- Delegatia Congresului american
- Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu
- Secretarul de stat in MApN, Simona Cojocaru
- Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov
- Ministrul adjunct de Externe din Georgia, Lasha Darsalia
- Ministrul adjunct al Apararii din Bulgaria, Yordan Bozhilov
- Ambasadorul Turciei in Romania, Fusun Aramaz
- Ambasadorul Bulgariei in Romania, Radko Vlaykov
- MP Kaloyan Ikonomov, Bulgaria
- Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoana