Antena 3 CNN Economic Suma maximă de bani cash care poate fi păstrată în "casă" de la 11 noiembrie | Legea austerităţii, pe ultima sută de metri

Suma maximă de bani cash care poate fi păstrată în "casă" de la 11 noiembrie | Legea austerităţii, pe ultima sută de metri

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 21:23 30 Oct 2023 Modificat la 21:23 30 Oct 2023

Legea austerității, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, de la 1 noiembrie, vor intra în vigoare noi taxe şi măsuri. Cele mai afectate vor fi persoanele juridice, dar şi mulţi angajați la stat.

Așadar, de la 1 noiembrie, vor fi eliminate facilitățile pentru angajații din construcții şi agricultură. În același timp, angajații din IT care au un salariu brut de peste 10 mii de lei, vor plăti impozit.

O prevedere importantă, care va intra în vigoare de la 11 noiembrie, este cea care privește banii pe care îi poate păstra o societate comercială în ”casă”.  Mai exact, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice NU pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50 de mii lei.

De asemenea, legea austerității va afecta şi personalul angajat la stat. Bugetarii români nu mai primesc prime de Crăciun sau al 13-lea salariu în acest an, iar cine nu se conformează riscă sancţiuni. 

Mai exact, în ultimele două luni din an, angajații de la stat nu vor primi decât salariu, fără acele bonificații acordate la finalul anului.

Fie că este vorba despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu, în unele cazuri, sau cadouri pentru copiii angajaților, nimic dintre acestea nu vor mai fi valabile în luna decembrie.

Executivul spune că își dorește să facă o economie de 8 miliarde de lei, în condițiile în care este penurie de bani la bugetul de stat. Atunci nu vor trebui nici angajații de la stat să poată primi prime sau al 13-lea salariu. 

Legea austerității - măsuri fiscale care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024 se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, iar TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii. 

În plus, se va aplica un impozit pentru locuințele de peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro.

Iar o altă măsură controversată este taxa de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole