Antena 3 CNN Externe Suedia şi Finlanda depun miercuri cererile de aderare la NATO

Suedia şi Finlanda depun miercuri cererile de aderare la NATO

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:24 17 Mai 2022 Modificat la 19:24 17 Mai 2022

"Sunt fericită că am ales împreună acelaşi drum şi că putem face acest lucru împreună", a afirmat Magdalena Andersson în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Cei doi lideri urmează să aibă curând o întâlnire, la Washington, cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

Finlanda şi Suedia au decis să depună cereri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei.

Parlamentul Finlandei a aprobat marţi după-amiază un proiect de lege în favoarea admiterii ţării în NATO.

Eventuala integrare a Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică nu va contribui la îmbunătăţirea securităţii Europei, a avertizat Administraţia Vladimir Putin. "Suntem convinși că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăți arhitectura de securitate a continentului nostru", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt "erori" care vor avea "consecinţe semnificative". Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, luni seară, că nu va face concesii în privinţa admiterii Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, reluând acuzaţiile privind găzduirea unor militanţi ai grupurilor separatiste kurde. "Cum am putea avea încredere în aceste ţări!? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste.

Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei", a afirmat Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Însă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-au declarat încrezători că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecțiilor formulate de Turcia.

Sursă: Mediafax
Etichete: Suedia Finlanda NATO
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole