Casa premierului sudanez Abdalla Hamdok este înconjurată de militari. Până în prezent nu este clar dacă primul ministru este arestat la domiciliu sau armata este acolo pentru a-l proteja. De asemenea, mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt au fost arestați și duși la închisoare.
Potrivit imaginilor publicate în mediul online, cei ce au făcut arestările purtau uniformele armatei. Printre cei arestați se numără miniștri și membri ai Consiliului de Suveranitate al Sudanului.
Asociația Profesioniştilor din Sudan, un grup politic sudanez pro-democrat, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a se opune „loviturii militare”. Manifestanții au început să se strângă pe străzile capitalei pentru a protesta.
Site-ul de monitorizare a internetului NetBlocks a raportat, luni, pe Twitter, o întrerupere a internetului în Sudan: ”conectivitatea la internet în Sudan este acum grav perturbată, manifestându-se într-o întrerupere a telecomunicațiilor pentru mulți, pe fondul unor rapoarte despre o lovitură de stat militară și detenția unor înalți oficiali guvernamentali”.
Criza politică din Sudan
Grupurile militare și civile au împărțit puterea în țara din Africa de Est printr-o alianță incomodă, numită Consiliul Suveran, de la inlăturarea a președintelui Omar al-Bashir în 2019. În urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din septembrie, atribuită forțelor loiale lui Bashir, liderii militari au cerut reforme ale coaliției Forțele Libertății și Schimbării (FFC) și înlocuirea cabinetului.
În schimb, liderii civili i-au acuzat că urmăresc acapararea puterii. Sudanul se confruntă în prezent cu cea mai mare criză politică din acești doi ani .
Mii de protestatari s-au adunat în fața palatului prezidențial din Khartoum pe 17 octombrie, cerând ca armata să preia puterea. Ei au fost organizați de o facțiune a FFC, asociată armatei, și au cerut generalului Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate și al Consiliului suveran comun militar-civil al Sudanului, să inițieze o lovitură de stat și să răstoarne guvernul.
Câteva zile mai târziu, mii de manifestanți au ieșit pe străzile din Khartoum și din alte orașe pentru a-și exprima sprijinul pentru conducerea civilă și principiului de împărțire a puterilor în stat.