Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum reușește Suceava să diminueze costul de producție al căldurii și al apei calde. Prețul gigacaloriei a scăzut de două ori anul acesta

Cum reușește Suceava să diminueze costul de producție al căldurii și al apei calde. Prețul gigacaloriei a scăzut de două ori anul acesta

Paul Ciurari
1 minut de citit Publicat la 17:59 29 Oct 2021 Modificat la 18:55 29 Oct 2021

Municipalitatea a pus la dispoziție terenurile, iar investitorul  a cheltuit 85 de milioane de euro pentru tehnologie de ultimă generație. A fost un pariu care acum se dovedește câștigător. Vechea centrală, care funcționa pe cărbune, nu era rentabilă, iar datoriile au dus-o la faliment.

Acum, ruinele ei stau în umbra centralei noi, care funcționează cu biomasă și care este operată doar de o mână de oameni, față de sutele de angajați necesari în trecut.

S-a ajuns ca în Suceava să scadă de două ori anul acesta prețul gigacaloriei, spune primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. La poarta fabricii ea costă 142,73 lei fără TVA.

Singura problemă este în clipa de față stocul de biomasă. Centrala consumă anual circa 150.000 de tone de biomasă, iar stocurile din curte ajung doar pentru câteva zile. Cu toate acestea, reprezentanții nu sunt chiar îngrijorați, deoarece livrările se fac zilnic, ceea ce acoperă consumul, însă faptul că au apărut pe piață și alte companii care cumpără biomasa fac ca aceasta să fie tot mai greu de găsit.

În plus, a apărut anul trecut o problemă legislativă, care până a fost reglementată i-a costat pe cei de la centrală peste 5 mil de euro în certificate verzi.

Cu toate piedicile, ei dau asigurări că populația nu va avea de suferit și că prețul va fi unul acceptabil. Primarul Ion Lungu a declarat că în următoarea perioadă va fi modernizată și rețeaua de distribuție a agentului termic, lucru ce va aduce, speră el, consumatori noi și întoarcerea celor debranșați de la sistemul centralizat de încălzire.

La centrala de cogenerare în prezent lucrează circa 60 de oameni, cu tot cu ceea ce înseamnă birouri și funcții de decizie. Totul este mecanizat și automatizat, pentru eficiență maximă.

Biomasa este sortată, uscată și apoi arsă la temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Se produce astfel aburul industrial, care pune în mișcare o turbină ce convertește energia în curent electric, după care aburul se transformă în agent termic.

Eficiența este maximă, ne asigură cei de la centrala de cogenerare, care ne-au arătat și faptul că în caz de avarie a generatorului, sau a turbinei, există soluții de avarie automate prin care nevoile populației sunt acoperite.

Urmăriți un material News Hour with CNN:

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole