Antena 3 CNN Actualitate Reţeta hoţilor din Suceava care au furat din Anglia cărţi de 2,5 milioane de euro: jafuri doar în străinătate, atent planificate. Amănuntul care i-a dat de gol

Reţeta hoţilor din Suceava care au furat din Anglia cărţi de 2,5 milioane de euro: jafuri doar în străinătate, atent planificate. Amănuntul care i-a dat de gol

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 17:49 30 Mar 2021 Modificat la 17:52 30 Mar 2021

Cărţile rare furate din Anglia, recuperate după mai bine de trei ani în România

Majoritatea operelor furate au fost recuperate toamna trecută în urma eforturilor conjugate ale anchetatorilor români şi britanici.

Printre exemplarele furate se numărau lucrări ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Leonardo da Vinci, precum și o ediție din 1569 a operei „Divina Comedia“ a lui Dante Aligheri.

Cea mai valoroasă carte din prada hoţilor s-a dovedit o ediție din 1566 a volumului „De Revolutionibus Orbium Coelestium“ scris de marele astronom Nicolaus Copernicus şi evaluată la 215.000 de lire sterline.

În septembrie 2020, 236 dintre cele 240 de cărți au fost găsite în subsolul unei case din Neamț. Casa aparţine fraților Ungureanu, membri ai bandei de hoţi, şi este plasată lângă cea a părinților lor.

În seara zilei în care au fost găsite cărțile, echipa de investigatori români și colegii lor britanici, alături de colecționarii de cărți, au organizat o petrecere în București.

O bandă doar pentru "afară"

Conform probatoriului constituit de procurori, Gavril Popinciuc a finanțat jaful făcut la depozitul din Londra și tot el a selectat echipa.

Popinciuc a făcut echipă cu un alt român, Cristian Ungureanu.

Cei doi și locotenenții lor au creat un grup care constituia mici echipe să comită jafuri doar în afara României, mizând pe faptul că poliţiştii străini nu îi vor identifica.

Începutul sfârşitului

Pe 28 martie 2017, la un raid al polițiștilor români în nord-estul ţării a fost oprit un camion. Narcis Popescu, șoferul, avea laptopuri și smartphone-uri cu el și pretindea că le-a cumpărat din Anglia. Oamenii legii i-au cerut să prezinte o chitanță, pe care acesta le-a arătat-o.

Numai că polițiștii identificaseră deja produsele după numerele de serie și descoperiseră că proveneau dintr-un furt comis la un depozit în Anglia cu două săptămâni înainte.

Filmul jafului

Pe baza înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, investigatorii au stabilit că un Renault albastru hatchback a parcat pe 29 ianuarie 2017, la ora 21, lângă drumul adiacent depozitului de lângă aeroportul londonez.

Din mașină au ieșit trei bărbați. Doi dintre ei s-au cățărat pe clădire. La ora 2:50 dimineața, au plecat din depozit.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere, mașina a fost identificată după numerele de înmatriculare, fiind ulterior găsită abandonată în sudul Londrei. Actele erau falsificate, însă în baza de date apărea ca proprietar al maşinii un român care trăia în Marea Britanie, şi care nu figura în evidenţele Scotland Yard.

Criminaliştii au prelevat probe ADN de pe un levier lăsat la depozitul de unde fuseseră furate cărțile de milioane de euro, identificându-l pe Daniel David, membru al bandei.

Probele ADN descoperite pe Renault-ul folosit la jaful cărților rare s-au dovedit a fi cele ale lui Narcis Popescu.

Identitățile celorlalți doi participanți la jaf – Victor Opăriuc („Blondie”) și Daniel David („Tizu”) au rezultat din urmărirea mișcărilor altor membri ai grupului infracțional.

Bilanţ infracţional: 5 milioane de dolari, obţinuţi din jafuri

Pe parcursul anului 2017 și în 2018, banda de hoți a mai jefuit încă 12 depozite din Anglia, pagubele totale ajungând la aproximativ cinci milioane de dolari.

Pe 25 iunie 2019, 150 de ofițeri de poliție și procurori au descins simultan la 45 de locuințe din Anglia, Italia, Germania și România. Până la finalul zilei de 26 iunie 2019, Popinciuc, Opăriuc, David, Mamaligă și Popescu, plus încă trei membri ai bandei erau reținuți.

Cristian Ungureanu a fost arestat la Torino, în Italia, în ianuarie 2020. Cu toții au fost aduși în Anglia pentru proces. 

Sentinţele au fost pronunţate anul trecut, în octombrie. Astfel, magistrații londonezi au decis ca Gavril Popinciuc să stea după gratii 5 ani și 8 luni, iar Cristi Ungureanu 5 ani și o lună. Narcis Popescu a primit 4 ani și 2 luni, Marian Albu, Marian Mămăligă și Traian Mihulca au luat câte 4 ani iar alţi şase membri ai grupării, pedepse sub 4 ani de detenţie.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole