Potrivit sursei citate, pacientul transplantat necesită o perioadă mai lungă de recuperare, fiind o operație în premieră la nivel național.
Cordul a sosit de la Timișoara joi, în jurul orei 10,00, cu un elicopter SMURD, fiind prelevat de la un pacient în vârstă de 24 de ani.
În urmă cu un an, la IUBCvT Târgu Mureș, o echipă condusă de dr. Horațiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croația și dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat primul implant de reglare a debitului cardiac din România.
La acel moment, inima artificială a fost implantată unui pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava, dispozitivul fiind introdus în interiorul ventriculului stâng, iar acesta absoarbe tot sângele din ventricul punând în repaus mușchiul inimii care nu făcea față acestei sarcini.
Dr. Suciu spunea că acest tratament modern este un procedeu complementar, vine în ajutorul pacienților cu insuficiență cardiacă severă, care le oferă șansa de a supraviețui până la efectuarea unui transplant de cord.
Acesta a arătat că există pacienți care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv și că, începând din 15 ianuarie 2015, România se aliniază unor standarde internaționale în tratamentul modern al insuficienței cardiace.
În Germania, procedura a fost introdusă din anii 2007-2008, iar în Croația, în 2008. (continuă)