Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut publice regulile privind plata subvenției APIA pe cap de oi și capre, iar cea mai importantă schimbare pentru acest an este renunțarea la cerința parității de 1 berbec cu orgine la 35 de femele și la obligativitatea înregistrării animalelor în Registrul Genealogic.
Fermierii nu vor mai fi constrânși să păstreze berbecii până la maturitate. Odată cu eliminarea acestei cerințe, fermierii pot opta să vândă berbecii mai devreme, pe când aceștia sunt încă în stadiul de miel, întrucât există o cerere crescută pentru aceștia, în special pe piețele musulmane. Astfel, fermierii nu vor mai întâmpina dificultăți în calificarea pentru subvenția APIA.
Se elimină paritatea de 1 berbec la 35 de ovine
Începând cu acest an, pentru a beneficia de Sprijinul Cuplat pentru Venit (SCVZ), crescătorii de oi și capre nu vor mai fi obligați să respecte cerința referitoare la paritatea de 1 berbec cu origine la 35 de ovine, conform informațiilor oferite de Agrointel și MADR. Această schimbare vine în urma unei solicitări adresate Comisiei Europene de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a obținut aprobarea eliminării acestei condiții restrictive.
Așadar, fermierii care se ocupă de creșterea oilor și caprelor trebuie să fie la curent cu noile reguli pentru solicitarea Sprijinului Cuplat pentru Venit (SCVZ) în 2024. Conform informațiilor, SCVZ poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către crescătorii activi care dețin un efectiv cuprins între 150 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci, inclusiv pe beneficiar.
Această regulă se aplică cu excepția fermierilor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană, pentru care solicitarea SCVZ este permisă pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci, inclusiv pe beneficiar. Este important ca fermierii să fie la curent cu aceste modificări și să își adapteze activitățile conform noilor cerințe impuse de autorități.
Crescătorii de animale trebuie să mai îndeplinească cumulativ următoarele condiţii
a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere;
b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de maximum 8 ani inclusiv la femele, respectiv 6 ani inclusiv la berbeci, în anul de cerere;
c) efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Baza Națională de Date (BND) la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
d) animalele pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cererea de plată;
e) animalele pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
Solicitătorii care dețin un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci vor beneficia de Sprijinul Cuplat pentru Venit (SCVZ) calculat la nivelul maxim de 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci. Această regulă se aplică chiar și în cazul în care efectivul depășește acest prag.
Este important de menționat că sunt eligibile la plată inclusiv animalele care, până la finalul perioadei de 100 de zile, au intrat sau au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar, sau în/din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.
Aceste precizări vin în contextul eforturilor de reglementare și îmbunătățire a condițiilor de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol.