Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Substanţele din mâncare care ne întineresc corpul | Simona Carniciu: "Aduc un aport extraordinar în viaţa noastră"

Substanţele din mâncare care ne întineresc corpul | Simona Carniciu: "Aduc un aport extraordinar în viaţa noastră"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:11 05 Iul 2023 Modificat la 12:11 05 Iul 2023

"Toată lumea vorbește despre fructe, legume, să reducem consumul de zahăr, de sare sau fast food-ul. Până la urmă adevărul este o combinație și nu doar legat de partea nutrițională.

Se pare că ultimele studii au demonstrat că este un cumul de factori, printre care somnul, care este extrem de important. Este extrem de important să dormi cele 8 ore pe noapte. Fără doar şi poate este extrem de important să ne păstrăm un echilibru psihic.

E foarte important să stăm în lume, să interacționăm cu foarte mulți oameni și să ieșim cât mai mult. Suntem ființe sociale și se pare că longevitatea și calitatea vieții noastre depinde foarte mult de asta.

Totodată, noile studii la fel au demonstrat că nu este atât de important un singur nutrient, ci o asociere a lor. E important să ne rezumăm la proteine de bună calitate, adică produse animale, pește, ouă, lapte de bună calitate. Fructe și legume cât se poate de multe. 

Bine de ştiut este că unele diete care conțin mai multe proteine sau produse animale activează sau nu anumite genele legate de longevitate.

În schimb la unele persoane anumite gene legate de longevitate sunt oprite sau pornite în funcție de o bogată alimentație în legume.

Viața noastră pornește undeva înainte de concepere. Atunci când mama noastră se alimentează. Contează foarte mult ce stil de viaţă a avut mama. Contează la fel de mult şi starea psihică a mamei în toate cele nouă luni.

Mai mult decât atât, secretul pentru o viață lungă și fără boli ar fi mișcarea, care este foarte importantă și alimentele. În ceea ce priveşte mişcarea, e important să ştim că odată cu creşterea în vârstă, apare sarcopenia, care înseamnă pierderea masei musculare.

Este o patologie destul de gravă, pentru că masa musculară este implicată în tot metabolismul nostru, este extrem de activă și de ea avem nevoie într-o cantitate cât mai mare, în așa fel încât să putem atinge acești indici metabolici.

Fructele de pădure își demonstrează superioritatea în majoritatea cazurilor când vorbim de prevenția bolii cardiovasculare, prevenția bolilor neurologice, a diabetului sau în prevenţia îmbătrânirii precoce.

Să ţinem cont atunci când mâncăm, nu trebuie să mâncăm numai proteine, lipide, grăsimi și carbohidrați. Haideți să mâncăm acele principii active care, de fapt, vin cu un aport extraordinar în viața noastră. Și aceștia sunt fitonutrienții. Cu cât un aliment este mai colorat, cu cât toate aceste culori semnifică că au abundență de fitonutrienți, iar de obicei au efecte pozitive asupra organismului.

De exemplu, există cianuri în migdalele crude, dar expunându-le la temperatură timp de câteva minute, aceste migdale nu mai au activ această ceanură și sunt foarte bune de consumat.

Consumul de roşii reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Roşiile sunt o comoară a naturii.

Este important să avem un stil de viaţă sănătos cât mai devreme posibil. Modificările foarte mari se observă pe corp între şase şi 12 luni. Șase luni este durata de schimbare a microbiomului și refacerea peretelui integru al colonului.

Am întâlnit persoane la 30 de ani care aveau vârstă metabolică de 50-60 de ani și persoane care sunt la 70 de ani și au o vârstă metabolică de 30 de ani. Adică contează enorm aceasta calcule. Din păcate, o calculăm doar cu ajutorul unor aparate sofisticate.", a spus expertul în boli metabolice şi nutriţie Simona Carniciu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN.

Putem totuși adăuga câțiva ani în plus vieții noastre acordând atenția alimentației. Macronutrienți, micronutrienți, grăsimi sănătoase, fibre sau proteine sunt substanțele și alimentele pe care este necesar să le consumăm zilnic dacă vrem să trăim mai mult, cu o calitate excelentă a vieții.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole