Operatorul Titan, OceanGate, a confirmat că echipajul de la bordul submersibilului "a fost, din păcate, pierdut".
"Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în aceste momente tragice", a transmis compania.
Cele cinci persoane aflate la bordul Titan erau miliardarul britanic Hamish Harding, exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, directorul executiv și fondatorul OceanGate, Stockton Rush, omul de afaceri britanic Shahzada Dawood și fiul său, Suleman.
Familiile au fost anunțate deja de moartea pasagerilor iar OceanGate a oferit condoleanțe.
Garda de Coastă americană a confirmat, de asemenea, într-o conferință de presă, atât faptul că resturile găsite pe fundul oceanului sunt ale submersibilului, cât și moartea pasagerilor.
Fragmentele găsite în timpul căutărilor au fost identificate ca fiind din corpul exterior al submersibilului, potrivit unui raport citat de CNN. Rămășițele au fost localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului.
Contraamiralul John Mauger, comandantul Primului District al Gărzii de Coastă, a declarat că un vehicul operat de la distanță a descoperit conul de coadă al submarinului Titan la aproximativ 1.600 de metri de prova Titanicului.
Resturile găsite sunt "în concordanță cu o pierdere catastrofală a camerei de presiune", a declarat el.
[GAL layout="5"]Oficialul de la Garda de Coastă a SUA a mai spus că, cel mai probabil, corpurile celor cinci pasageri de pe Titan nu vor putea fi recuperate.
Cât despre sunetele care au fost înregistrate în apa oceanului pe parcursul operațiunilor de căutare, contraamiralul susține că nu aveau nicio legătură cu submersibilul.
Câmpul de resturi semnalat anterior în cursul zilei de joi de Garda de Coastă include conul părții din spate a navei, partea din spate a submersibilului și, separat, partea din față a carcasei. Această fragmentare corespunde ipotezei distrugerii sub efectul presiunilor extrem de mari.
Găsirea resturilor micului submersibil a venit la capătul unei ample și intense căutări internaționale, la care a fost mobilizat inclusiv robotul subacvatic Victor 6000, capabil să atingă o adâncime de 6.000 de metri.
Pe parcursul ultimelor zile, presa internațională a relatat despre zgomote subacvatice captate de balizele acustice și care au impulsionat operațiunile, în virtutea posibilității ca sunetele să fi fost produse, prin lovire, de cei de la bordul submersibilului.
Însă această ipoteză a fost infirmată joi, odată cu anunțul morții celor cinci pasageri, în urma localizării resturilor submersibilului.
Găsirea unui "câmp cu resturi subacvatice" în apropiere de epava Titanicului - spre care s-a scufundat duminică, într-o vizită turistică, submersibilul Titan - a fost anunțată în premieră, joi după-amiază, după fusul orar al României, de Garda de Coastă a SUA.
Garda de Coastă avea să confirme după câteva ore că resturile sunt ale submersibilului Titan.