Antena 3 CNN Actualitate Pasagerii submarinului dispărut în Oceanul Atlantic mai au oxigen pentru circa 60 de ore | Ce scenarii sunt luate în calcul

Pasagerii submarinului dispărut în Oceanul Atlantic mai au oxigen pentru circa 60 de ore | Ce scenarii sunt luate în calcul

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 16:48 20 Iun 2023 Modificat la 16:48 20 Iun 2023

Timpul este esențial, pentru că pasagerii ar avea rezerve de oxigen pentru încă 60 de ore din totalul de 96 de ore disponibile inițial.

Submarinul Titan s-a scufundat duminică, așa că oxigenul ar putea fi de ajuns pentru cei cinci ocupanți doar până joi după-amiază. Între timp au apărut detalii despre cei cinci ocupanți ai submarinului.

Detalii despre cei cinci turiști care au plătit să vadă epava Titanicului

Unul dintre ei este un miliardar și explorator britanic, cunoscut pentru că s-a scufundat la cea mai mare adâncime, în Groapa Marianelor, iar un altul este un magnat pakistanez care călătorea alături de fiul său.

Avioane americane și canadiene, precum și nave, cercetează zona în care sunt. Submarinul Titan s-a scufundat și a pierdut contactul cu nava-mamă. Căutarea este însă complexă, deoarece echipajele nu știu dacă nava a ieșit de fapt la suprafață. Cu alte cuvinte, trebuie să cerceteze atât suprafața, cât și adâncurile oceanului. Căutările se desfășoară la aproximativ 1.400km de Cape Cod, la o adâncime de aproximativ 4km.

[GAL layout="5"]

Cine sunt pasagerii din submarinul dispărut în Oceanul Atlantic

Unul dintre pasageri este Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, om de afaceri și explorator specializat în scufundări la mare adâncime. Harding este un aventurier care deține trei de cordul Guinness World, inclusiv pe cel pentru cel mai lung timp petrecut la adâncimea maximă a oceanului de către o navă cu echipaj.

În iunie 2022, el a plecat în spațiu cu racheta New Shepard a companiei Blue Origin, iar în martie 2021, el și exploratorul oceanic Victor Vescovos au scufundat până la cea mai mare adâncime din Groapa Marianelor.

La bordul submarinului dispărut în Atlantic s-ar aflat și exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet, dar și Stockton Rush, directorul executiv al Ocean Gate, firma care organizat scufundarea. Ceilalți doi pasageri ar fi magnatul pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman

Cuvântul "moarte" apare în contractul pentru călătoria cu submarinul Titan

Mike Reiss, un scenarist și producător din New York, care a lucrat la serialul "Simpsons" și a făcut anul trecut o călătorie cu submarinul Titan, a explicat că toți cei care aleg să viziteze epava Titanicului semnează o declarație pe proprie răspundere.

Încă de pe prima pagină se menționează riscurile la care se expun turiștii, iar cuvântul "moarte" este scris de trei ori, potrivit BBC. În plus, pasagerii submarinului nu pot ieși singuri din incinta acestuia, pentru că este închis cu șuruburi de la exterior. Anul trecut, fondatorul companiei OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBC interiorul acestui submarinului, folosit pentru a vizita epava Titanicului. O călătorie cu submarinul costă 250.000 dolari și durează aproximativ 8 zile.

Întrebat despre acest caz Adrian Mihălcioiu, ofițer de marină, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor Români a spus:

"Ideea este că rezervele de aer sunt de oxigen sunt limitate. Submarinul s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 4.000m unde nicio navă militară nu poate ajunge. Și mai important este să menționăm că această ambarcațiune, acest submarin, cum numim noi acum Titan, nu avea nicio aprobare de la vreo autoritate guvernamentală sau de la vreo administrație marină.

Deci, practic, era un prototip, o navă prototip și de aici putem să tragem concluzii. Sunt trei scenarii. Ori s-a întrerupt pur și simplu comunicarea, dar submarinul este bine și s-ar putea să-l vedem la suprafață în curând și asta ar fi cel mai optimist scenariu. Fie s-a agățat pentru că el a fost ultima dată în comunicare când era totuși în zona epavei, s-a agățat undeva de o epavă sau s-a întâmplat ceva pe fundul oceanului, o falie care a destabilizat tot acolo.

Cert este că nici dacă puteau să iasă din submarin nu aveau nicio șansă, pentru că acolo presiunile sunt enorm de mari și practic se moare instantaneu. Ideea este că există un perimetru de survolaj pentru că trebuie să vezi până în ultima clipă dacă submarinul mai iese la suprafaţă.

Poate că nu n-a mai ieșit din cauza vântului, din cauza curenților, n-a mai ieșit în zona în care era așteptat și fără comunicații, nu poate să spună unde este localizat, însă avioanele specializate în căutare-salvare au aceste perimetre de căutare, calculând foarte precis viteza vântului, viteza curentului și tot ce înseamnă aceste mișcări ale oceanului ", a spus la Antena 3 CNN, Adrian Mihălcioiu, ofițer de marină, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor Români.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole