Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut astăzi, 27 iunie, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2023.
Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, elevii de liceu au fost nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen. Trei ore au avut la dispoziţie absolvenţii claselor a XII-a pentru rezolvarea subiectelor de Matematică sau Istorie de la Bacalaureat 2023.
Examenul la Matematică de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.
Examenul la Istorie de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții de la profilul umanist, precum și de la filiera vocațională, cu excepția celor de la specializarea învățători-educatoare.
Programă Matematică Bacalaureat 2023 pentru fiecare profil
Elevii claselor a XII-a susţin astăzi proba scrisă la matematică de la Bacalaureat 2023. Proaspeţii absolvenţi de clasa a a XII-a au subiecte diferite la Bacalaureat 2023, în funcție de filieră, specializare și profil, după cum urmează:
- M1 – mate-info, pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică și pentru filiera vocațională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
- M2 – științe ale naturii, pentru profilul real, filiera teoretică, specializarea științe ale naturii;
- M3 – tehnologic, pentru filiera tehnologică, adică: profilul servicii, toate calificările profesionale, profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
- M4 – pedagogic, pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător/educatoare.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2023, profil mate-info, pot conţine mulțimi și elemente de logică matematică, funcții, vectori în plan, matematici financiare, elemente de algebră sau elemente de analiză matematică.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2023, ştiințe ale naturii, pot conţine mulțimi de numere, coliniaritate, concurență, paralelism sau aplicații ale trigonometriei și ale produsului scalar a doi vectori în geometria plană.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2023, profil tehnologic, pot conţine elemente de calcul matricial și sisteme de ecuații liniare, matrice; determinanți, sisteme de ecuații liniare.
Pentru absolvenţii claselor a XII-a, subiectele la Matematică de la Bacalaureat 2023, profil pedagogic, pot conţine mulțimi și elemente de logică matematică, funcții, vectori în plan, dar şi sisteme de ecuații liniare.
Structura subiectelor la Matematică de la Bacalaureat 2023
Elevii care au dat proba scrisă obligatorie a profilului la Matematică, specializarea științele naturii, au avut de rezolvat varianta numărul 1 la examenul la Matematică de la Bacalaureat 2023.
Absolvenţii de la filiera tehnologică au avut de rezolvat varianta numărul 1 extrasă. În timp ce la profilul Mate-info, candidații au avut de rezolvat varianta cu numărul 3.
În ceea ce priveşte programa la Matematică de la Bacalaureat 2023 este, potrivit Ministerului Educaţiei, cea de dinainte de pandemie.
Structura subiectelor la Matematică de la Bacalaureat 2023 este aceeași ca în anii trecuți. Aşadar, absolvenţii claselor a XII-a au câte trei subiecte de rezolvat la examenul la Matematică de la Bacalaureat 2023.
Totodată, fiecare subiect la Matematică de la Bacalaureat 2023 are câte șase probleme/exerciții, fiecare dintre acestea notate cu câte 5 puncte.
La disciplinele “Matematică”, elevii elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Bacalaureat 2023. Subiect și barem de corectare la Matematică, profil Mate-Info
Subiect Matematică profil Mate-Info Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici
Barem de corectare Matematică profil Mate-Info Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici
Cum se calculează media finală la Bacalaureat în 2023
Examenul de Bacalaureat 2023 este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2023 este de cel puțin 6.
În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 sunt echivalate cu mediile din anii de liceu.
Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de la Bacalaureat 2023, se calculează media generală ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.
Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.
Pentru candidaţii care obţin media generală la Bacalaureat 2023 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
Când se publică rezultatele de la Bacalaureat 2023
Primele rezultate de la Bacalaureat 2023 vor fi afişate în data de 3 iulie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 - 18:00 în aceeaşi zi.
Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 se vor afişa pe data de 7 iulie 2023. Examenul naţional de Bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenţii claselor a XII-a care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
- au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
- au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
Calendarul şi programul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă
Potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 are loc în perioada 7-21 august.
Proba scrisă la Limba română de la Bacalaureat 2023 are loc pe data de 16 august, iar proba la Matematică sau Istorie pe data de 17 august.
Proba la alegere a profilului și specializării de la Bacalaureat 2023 este susținută de către elevii de clasa a XII-a, pe 18 august.
Calendarul de desfăşura a examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, pentru absolvenţii clasei a XII-a, în anul şcolar 2022-2023 se desfăşoară astfel:
- 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor final