Antena 3 CNN Externe SUA trimit arme grele în Ucraina, după ce aliatul lui Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

SUA trimit arme grele în Ucraina, după ce aliatul lui Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 21:30 24 Mai 2022 Modificat la 21:37 24 Mai 2022

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken „pentru a mulțumi SUA pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei”. El a mai spus că „multe arme, inclusiv grele, se îndreaptă spre Ucraina, în timp ce Rusia își continuă atacurile devastatoare în Donbas”.

Deși Kuleba nu a specificat despre ce arme e vorba, SUA au crescut recent cantitatea de armament pe care o trimite în Ucraina.

Săptămâna trecută, Senatul a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, despre care The Washington Post a raportat că include aproape 20 de miliarde de dolari pentru a trimite arme suplimentare în țară.

Luni, The New York Times a raportat că obuzierele M777 de fabricație americană, pe care  ziarul le-a numit „cele mai letale arme pe care le-a oferit Occidentul până acum”, au sosit recent în Ucraina, informează Newsweek.

În cadrul unei conferințe de presă de luni, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a mai spus că SUA și alte 19 țări s-au angajat să ofere Ucrainei mai multă asistență militară, inclusiv arme de înaltă tehnologie.

Anunțul lui Austin a venit în aceeași zi în care media de stat belarusă, Belta, a raportat că Lukașenko a trimis o scrisoare secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, în care a avertizat cu privire la interferența internațională în Ucraina.

Lukașenko a scris că Belarus ”face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial la scară largă!”

În timp ce multe alte țări europene au susținut public Ucraina, în timp ce l-au condamnat pe Putin pentru invadarea țării, Belarus și-a menținut poziția de mult timp de aliat apropiat al Kremlinului. Lukașenko a păstrat tăcerea în legătură cu războiul – în afară de unele critici voalate – până când conținutul scrisorii de luni a fost eliberat.

Lukașenko a cerut anterior încetarea conflictului și a spus că Belarusul lucrează pentru a negocia pacea între Rusia și Ucraina în timpul unui interviu acordat Associated Press, la începutul lunii mai.

"Nu acceptăm categoric niciun război. Am făcut și facem totul acum, ca să nu existe război. Datorită mie au început negocierile dintre Ucraina și Rusia", a spus el.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole