Antena 3 CNN Externe SUA și Canada au ridicat aviația de vânătoare după ce au detectat bombardiere strategice din China și Rusia în apropiere de Alaska

SUA și Canada au ridicat aviația de vânătoare după ce au detectat bombardiere strategice din China și Rusia în apropiere de Alaska

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Aviația militară americană și canadiană a interceptat, miercuri, patru bombardiere - două rusești și două chineze - care zburau în apropiere de Alaska, transmite CNN.

Este vorba despre două aparate Tupolev Tu-95 Bear și două avioane H-6, pe care chinezii le-au construit pe baza unor modele ruse din epoca sovietică, precizează sursa citată.

Un oficial american din domeniul Apărării a declarat că este prima dată când aparate militare din Rusia și China sunt interceptate în timp ce operează împreună.

De asemenea, este pentru prima dată când bombardierele H-6 ale Chinei intră în Zona de identificare a apărării anti-aeriene (ADIZ) din Alaska

Bombardierele rusești și chineze au rămas în ADIZ, fără a intra în spațiul aerian suveran al SUA sau Canadei, potrivit unei declarații a Comandamentului nord-american de apărare aerospațială, NORAD.

SUA și Canada, care formează NORAD, au interceptat aparatele rusești și chineze cu avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și cu aparate canadiene CF-18.

General american:  "Am văzut voința chinezilor de a opera în zona arctică"

Zborurile rusești în ADIZ Alaska au mai fost semnalate în trecut.

În luna mai, Rusia a trimis patru aeronave în această zonă din Alaska.

Noutatea o reprezintă prezența avioanelor chineze.

În luna martie, șeful Comandamentului Nordic al SUA, generalul Gregory Guillot, a avertizat că Beijingul "se îndreaptă tot mai mult spre nord, în Arctica" și a adăugat că se așteaptă să vadă avioane acolo "cât de curând, posibil anul acesta".

"Am văzut voința chinezilor de a acționa acolo. I-am văzut în zona maritimă. Le-am văzut navele, sub aparența unei cercetări tehnice sau științifice, dar credem că este vorba de o misiune multiplă, inclusiv militară.

În plus, mă aștept să văd activitate aeriană în partea dinspre Alaska a Arcticii încă din acest an", a spus acest militar de rang înalt în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului american.

În virtutea intereselor sale în zona arctică, statul comunist a depus eforturi pentru a-și extinde prezența în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea cu Rusia, amintește CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile