Antena 3 CNN Externe SUA sancționează 50 de bănci care ajută Rusia să cumpere tehnologie pentru război. Ce riscă cei care fac afaceri cu Gazprombank

SUA sancționează 50 de bănci care ajută Rusia să cumpere tehnologie pentru război. Ce riscă cei care fac afaceri cu Gazprombank

A.I.
1 minut de citit Publicat la 19:52 21 Noi 2024 Modificat la 19:52 21 Noi 2024

Guvernul Statelor Unite ale Americii a anunțat, joi, noi sancțiuni ce vizează circa 50 de bănci rusești, într-un efort de a limita accesul Rusiei la sistemul financiar internațional şi de a reduce finanțarea efortului de război al Moscovei în Ucraina, relatează Agerpres.

Sancțiunile sunt îndreptate, în special, împotriva Gazprombank, brațul financiar al gigantului energetic rus Gazprom.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, noile decizii înlătură efectiv Gazprombank - una dintre cele mai mari bănci din Rusia - din sistemul bancar al SUA.

Activele deținute direct sau indirect în SUA de entitățile și de persoanele sancționate sunt înghețate. Cetățenii și companiile americane nu au voie să facă afaceri cu entitățile și persoanele din lista de sancțiuni, riscând, la rândul lor, sancțiuni.

"Această decizie va face mai dificil pentru Kremlin să evite sancțiunile americane pentru a-şi finanța și dota armata. Vom continua să luăm măsuri împotriva oricărui canal de finanțare pe care Rusia îl poate folosi pentru a-şi susține războiul ilegal şi neprovocat din Ucraina", a declarat secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen.

Sancțiunile vizează atât Gazprombank, cât şi toate filialele sale din străinătate, prezente  în Luxemburg, Hong Kong, Elveția, Cipru și Africa de Sud.

Membrii alternativei rusești la sistemul SWIFT se expun unor potențiale sancțiuni ale SUA

Măsurile se referă, de asemenea, la peste 50 de unități bancare mici sau mijlocii, suspectate că ar lucra în folosul Moscovei operând plăți pentru echipamente și tehnologii pe care Rusia le achiziționează.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din SUA a emis, de asemenea, o alertă pentru entitățile care ar fi tentate să se alăture Sistemului rus de transfer de mesaje financiare (SPFS).

SPFS a fost creat după ce instituțiilor financiare rusești li s-a interzis utilizarea sistemului internațional SWIFT.

OFAC avertizează că "orice instituție financiară străină care s-a alăturat sau dorește să se alăture SPFS ar putea fi etichetată ca "funcționând în cadrul sistemului financiar rus" şi, prin urmare, ar putea fi vizată de sancțiuni.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole