Antena 3 CNN International News SUA, Rusia și China și-au accelerat activitatea în locațiile de testare a armelor nucleare | Dovezile fotografiate din satelit

SUA, Rusia și China și-au accelerat activitatea în locațiile de testare a armelor nucleare | Dovezile fotografiate din satelit

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:08 22 Sep 2023 Modificat la 20:18 22 Sep 2023

Aceste evoluții, desfășurate pe parcursul ultimilor ani, sunt dezvăluite de imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN.

Intensificarea activităților legate de testele nucleare este expusă public într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri atomice au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii, relatează CNN.

Conform sursei citate, imaginile, obținute și furnizate de un analist proeminent în domeniul studiilor de neproliferare militară, demonstrează prezența unor extinderi care nu existau în urmă cu câțiva ani la trei dintre site-urile de testare nucleară din cele trei țări.

Citește și: Simulare grafică: Ce ar însemna un război nuclear pentru omenire

Unul este operat de China în regiunea Xinjiang din vestul extrem al țării.

Un altul este gestionat de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic.

Site-ul american monitorizat prin satelit se află în deșertul Nevada.

[GAL layout="3"]

Specialist: Sunt indicii care sugerează că Rusia, SUA și China ar putea relua testele nucleare

Imaginile din satelit colectate în ultimii trei până la cinci ani indică existența de noi tuneluri pe sub munți, noi drumuri și instalații de depozitare, precum și un trafic crescut de vehicule care intră în și ies din aceste locații, a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Centrul "James Martin" pentru Studii de Neproliferare din cadrul Institutului Middlebury pentru Studii Internaționale.

"Există, într-adevăr, o mulțime de indicii pe care le vedem și care sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare", a spus el.

Potrivit acestuia, "amenințarea reprezentată de testele nucleare vine pe seama nivelului la care accelerează cursa tot mai mare a înarmării între Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, de cealaltă parte. Consecințele acestei curse a înarmării sunt că în prezent cheltuim sume uriașe de bani, chiar dacă nu devenim mai siguri", a conchis acest specialist.

SUA, Rusia și China nu au mai efectuat teste nucleare în ultimii 27 de ani

Cedric Leighton, colonel în retragere în Forțele aeriene americane și fost analist al serviciilor de informații, a examinat imaginile site-urilor nucleare ale celor trei națiuni și a ajuns la o concluzie similară în ceea ce privește creșterea probabilității ca un test nuclear să fie efectuat.

"Este foarte clar că toate cele trei țări, Rusia, China și Statele Unite, au investit foarte mult timp, efort și bani, nu numai în modernizarea arsenalelor lor nucleare, ci și în pregătirea tipurilor de activități care ar fi necesare pentru un test", a estimat Leighton.

Niciuna dintre cele trei puteri nu a mai efectuat teste atomice din 1996, anul în care a fost încheiat Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare.

China și SUA au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Moscova a ratificat tratatul, dar președintele rus Vladimir Putin a declarat în luna februarie, anul trecut, că va ordona un test, dacă Statele Unite acționează primele.

"Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă", a avertizat liderul rus la momentul respectiv.

Foto galerie: activități extinse la site-urile de testare nucleară Novaia Zemlia (Rusia), Lop Nur (China) și Nevada (SUA)

Foto principală: locul primului test nuclear sovietic, efectuat în 1949 la Semipalatinsk

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole