Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Americanii aduc reactorul nuclear SMR în România. Anunțul, făcut marți de Klaus Iohannis și Joe Biden

Americanii aduc reactorul nuclear SMR în România. Anunțul, făcut marți de Klaus Iohannis și Joe Biden

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:16 02 Noi 2021 Modificat la 20:13 02 Noi 2021

Conform sursei citate, compania americană NuScale Power va aduce "cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esențială a Europei".

Ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a explicat în exclusivitate pentru News Hour with CNN ce va însemna această tehnologie pentru România.

Ministru român: "Tehnologia SMR este sigură și autorizată în Europa"

"Această tehnologie SMR este autorizată în SUA, și implicit în America de Nord și în Europa, în baza acordurilor de recunoaștere.

Vorbim de o tehnologie sigură. Anunțul oficial este făcut în această seară (marți seara, n.r.) de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele SUA, Joe Biden.

Anunțul confirmă că România va fi prima țară din afara continentului nord-american unde va fi implementată tehnologia SMR în 50 de herți.

Eu voi pleca mâine (miercuri) la Glasgow și voi avea joi o întâlnire cu secretarul american pentru energie, doamna Jennifer Granholm.

Ministru român: "Reactorul SMR, implementat până la finele deceniului"

Cu acordul care va fi semnat de Nuclearelectrica și de compania americană NuScale vom finaliza, practic, această înțelegere care va permite ca în România, până la finele anului 2030, să fie realizat un reactor de acest tip.

România va deveni un hub regional pentru această tehnologie a reactoarelor modulare", a precizat ministrul român.

El a adăugat că "tehnologia SMR va fi dezvoltată în România cu partenerii americani" și că vor fi create "numeroase locuri de muncă noi, atât în industria de profil, cât și pe orizontală".

Klaus Iohannis și Joe Biden anunță parteneriatul pentru aducerea tehnologiei SMR în România

"Președintele Biden şi președintele Iohannis anunță marți planurile privind construirea, în premieră, a unei uzine cu un reactor modular de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NuScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esențială a Europei", precizează un comunicat postat pe site-ul președinției SUA.

"Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziționând tehnologia SUA pe un loc de vârf în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

Acordul comercial va include construcția unei uzine NuScale cu 12 module, inițial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potențialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic şi la un viitor cu emisii zero", precizează sursa citată.

Klaus Iohannis și Joe Biden participă la summit-ul COP26, unde liderii națiunilor vor încerca să se pună de acord asupra măsurilor de reducere a emisiilor poluante, în contextul schimbărilor climatice care generează tot mai des fenomene extreme în ultimii ani.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole