Antena 3 CNN Externe SUA resping decizia CPI, care a emis mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu. Republicanii cer sancționarea Curții de la Haga

SUA resping decizia CPI, care a emis mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu. Republicanii cer sancționarea Curții de la Haga

A.I.
1 minut de citit Publicat la 19:00 21 Noi 2024 Modificat la 19:00 21 Noi 2024

Statele Unite ale Americii s-au pronunțat, joi, împotriva deciziei Curții Penale Internaționale, CPI, după ce instanța internațională cu sediul la Haga a emis mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, transmite Agerpres.

"Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI, de a emite mandate de arestare împotriva unor înalți responsabili israelieni. Rămânem profund preocupați de graba procurorului (CPI) de a cere mandate de arestare și de erorile tulburătoare în procesul care a dus la această decizie", a comunicat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Acest oficial american a reiterat poziția cunoscută a Washingtonului, potrivit căreia "CPI nu este competentă juridic în acest caz".

El a asigurat că Washingtonul "va discuta despre viitoarele etape cu partenerii (săi), inclusiv cu Israelul".

CPI a emis joi mandate de arestare care îi vizează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe ministrul apărării Yoav Gallant, demis între timp, şi pe liderul aripii armate a Hamas, Mohammed Deif. Cei trei sunt acuzați de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Ultimul acuzat ar fi fost ucis astă vară într-un atac israelian în Gaza, însă CPI a comunicat că va continua să caute informații despre moartea acestuia, în condițiile în care procurorul Curții a comunicat că nu este în măsură să spună dacă liderul palestinian este sau nu în viață.

Reacții din tabăra republicană: viitorul consilier pentru Securitate Națională promite un răspuns puternic la adresa CPI

Donald Trump nu a reacționat imediat la decizia Curții de la Haga, însă viitorul său consilier pentru Securitate Națională, Mike Waltz, a promis un "răspuns puternic" la "părtinirea antisemită" a CPI.

Potrivit acestuia, răspunsul lui Trump va veni după ce președintele ales va depune jurământul, pe 20 ianuarie 2025.

În Congres, republicanii au cerut sancțiuni împotriva CPI.

"Curtea Penală Internațională a acționat în modul cel mai absurd și mai iresponsabil cu putință. Este timpul ca Senatul american să acționeze şi să sancționeze acest organism iresponsabil", a declarat senatorul  republican Lindsey Graham.

Statele Unite și Israelul nu sunt membre ale CPI. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole