Decizia este menită să diversifice opțiunile militare ale Statelor Unite în eventualitatea unor ostilități, de astă dată cu China, nu cu Japonia, devenită aliat al SUA după cel de-al Doilea Război mondial, relatează CNN.
Generalul Kenneth Wilsbach, comandantul Forțelor Aeriene americane din Pacific, a declarat că aerodromul North Airfield de pe insula Tinian va deveni "o facilitate extinsă" după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare.
Este vorba inclusiv de a înlătura vegetația care a crescut peste fosta bază militară, de când a fost abandonată de armata americană, în 1946.
"În următoarele câteva luni veți vedea progrese semnificative", a estimat generalul Wilsbach, fără a oferi un termen în care North Airfield va redeveni operațional.
Tinian face parte din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, un teritoriu american din Pacific situat la 6.000 de kilometri vest de arhipelagul Hawaii.
Pe această insulă de 39 de mile pătrate trăiesc aproximativ 3.000 de persoane.
Tinian, insula de unde au decolat bombardierele cu bombe atomice la bord
Tinian, alături de insulele învecinate Saipan și Guam, are o istorie bogată în materie de operațiuni aeriene ale SUA.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toate cele trei insule au fost capturate de la armata japoneză și au fost amenajate pentru a găzdui flote de bombardiere B-29 "Superfortress".
Până la momentul crucial din august 1945, aceste bombardiere încărcate cu muniție clasică au făcut ravagii în orașele japoneze.
Cel mai ucigător raid a avut loc pe 10 martie 1945, când capitala niponă, Tokio, a fost bombardată cu muniție incendiară.
Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au fost uciși atunci, alți circa un milion fiind răniți.
Bombardamentul a fost executat de aparate B-29 care au decolat de pe cele trei insule.
Umanitatea a intrat în epoca armelor atomice cu un bombardament care a ucis instantaneu 70.000 de persoane
North Airfield de pe Tinian, care dispunea de patru piste cu lungime de 2.000 de metri și era operat de 40.000 de militari, a devenit în 1945 cel mai mare și mai aglomerat aerodrom din lume.
Locul său în istorie a fost definitiv fixat la 6 august în același an, când, pe o dimineață întunecoasă, bombardierul B-29 botezat "Enola Gay" pilotat de comandantul Paul Tibbets a decolat având la bord bomba cu uraniu pregătită pentru Hiroșima.
Explozia acesteia a ucis pe loc 70.000 de oameni.
Totalul morților, care-i include pe cei decedați ca urmare a expunerii la radiații, a fost ulterior ridicat la 140.000.
Trei zile mai târziu, un alt B-29, numit Bockscar, a decolat de pe Tinian pentru a lansa o bombă cu plutoniu asupra orașului Nagasaki, omorând 46.000 de oameni în explozia inițială.
[GAL layout="2"]Reabilitatea aerodromului de pe Tinian, inclusă în bugetul militar pe 2024
Documentele oficiale arată că în construcția bugetară a Forțelor Aeriene americane pentru anul fiscal 2024 s-au solicitat 78 de milioane de dolari pentru proiecte de construcție pe insula Tinian.
Recuperarea aerodromului militar de acolo face parte din strategia Agile Combat Employment (ACE) a armatei americane.
Aceasta presupune mutarea operațiunilor de la infrastructuri centralizate la o rețea de locații mai mici, dispersate, "care pot complica planificarea adversarului și pot oferi mai multe opțiuni pentru comandanții forțelor comune".
Avioanele F-22 au testat deja operațiuni pe insula Tinian
O mare parte din forțele aeriene ale SUA în Pacific sunt în prezent concentrate în câteva baze mari, precum Andersen din insula Guam sau Kadena, din insula Okinawa.
O lovitură asupra acestor baze ar putea paraliza capacitatea americană de ripostă.
Pe măsură ce China își sporește dotarea cu rachete, Forțele Aeriene ale SUA caută locuri de dispersare a flotei, pentru a face mai dificilă țintirea acesteia.
Aviația militară americană a exersat deja conceptul ACE pe Tinian, operând avioane de luptă invizibile F-22 de pe aeroportul internațional de aici în timpul exercițiului Agile Reaper din luna martie.
F-22 au operat și în Guam, la 200 de kilometri sud de Tinian, în timpul exercițiului menționat.
Sursa: CNN
Foto principală:militari din aviația SUA pregătindu-se să descarce combustibil dintr-un aparat C-130J Super Herculesc la Aeroportul Internațional Tinian, în iulie 2021
Foto interior: explozia atomică de la Hiroșima și bomba cu uraniu botezată "Little Boy" care a distrus orașul la 6 august 1945