Antena 3 CNN Externe SUA neagă că discuțiile pentru un armistițiu în Gaza s-au împotmolit: „Informațiile sunt inexacte, s-au făcut progrese”

SUA neagă că discuțiile pentru un armistițiu în Gaza s-au împotmolit: „Informațiile sunt inexacte, s-au făcut progrese”

de Adrian Dumitru    |   

Casa Albă a dezminţit, vineri, că discuţiile de la Cairo privind încheierea unui armistiţiu în Gaza se apropie de eşec, afirmând că, dimpotrivă, „s-au făcut progrese”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Avem nevoie acum ca cele două tabere să se reunească şi să lucreze la o implementare a acordului”, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului securităţii naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Directorul CIA, William Burns, precum şi diplomatul Brett McGurk, sunt prezenţi în Egipt pentru aceste discuţii, a confirmat John Kirby.

„Discuţiile iniţiale pe care le-am avut la Cairo noaptea trecută au fost de natură constructivă. Deci vrem să vedem acelaşi gen de dinamică continuând aici în cursul următoarelor două zile”, a declarat el. Informaţiile din presă potrivit cărora discuţiile „se apropie de un eşec” sunt inexacte, a mai spus el.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a deplasat în Orientul Mijlociu în această săptămână şi a afirmat că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a „confirmat că Israelul acceptă planul de compromis” al Statelor Unite pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza după peste zece luni de conflict, afirmând că ţine acum de Hamas „să facă la fel”.

John Kirby a afirmat că SUA continuă să creadă că Benjamin Netanyahu a acceptat această propunere, chiar dacă liderul israelian insistă asupra prezenţei trupelor israeliene la frontiera dintre Gaza şi Egipt, un punct de divergenţă atât cu guvernul american, cât şi cu cel egiptean.

Purtătorul de cuvânt american a îndemnat din nou Hamas să accepte propunerea avansată săptămâna trecută, cu prilejul discuţiilor din Qatar.

„Gândiţi-vă la ce va face acest acord pentru populaţia din Gaza. Acesta le asigură o perioadă de calm şi o potenţială încheiere a războiului, a violenţei şi a vărsărilor de sânge”, a declarat el.

„Aceasta le asigură, de asemenea, datorită sfârşitului luptelor, o oportunitate incredibilă pentru noi toţi, inclusiv SUA, de a spori considerabil ajutorul umanitar care intră în Gaza", a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile