Antena 3 CNN Război în Israel "Armistițiul" din sudul Fâșiei Gaza nu a durat nici măcar o jumătate de oră | Israelul infirmă un acord de încetare a focului

"Armistițiul" din sudul Fâșiei Gaza nu a durat nici măcar o jumătate de oră | Israelul infirmă un acord de încetare a focului

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:03 16 Oct 2023 Modificat la 10:02 16 Oct 2023

Reuters a citat inițial două surse egiptene din domeniul securității, la adăpostul anonimatului.

Potrivit acestora, SUA și Egipt ar fi convenit cu Israelul o încetarea focului în sudul Gaza, în același timp cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah.

Reuters a revenit ulterior cu o reacție de la biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care neagă un acord de încetare a focului în sudul enclavei.

"În acest moment nu există o încetare a focului pentru ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor", se spune în declarația de la biroul lui Netanyahu.

De asemenea, organizația islamistă Hamas a comunicat că nu are informații despre "o încetare a focului" din motive umanitare.

Redeschiderea trecerii de la Rafah a fost anunțată în prealabil de secretarul de stat american Antony Blinken, după convorbiri cu președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi.

Cine poate trece în Egipt pe la Rafah

Redeschiderea trecerii în Egipt pe la Rafah ar urma să permită palestinienilor cu dublă cetățenie, precum și cetățenilor străini blocați în enclavă, să plece din Gaza.

BBC notează că numeroși palestinieni care au și cetățenia americană s-au adunat deja în apropierea punctului de trecere.

Încă de sâmbătă, guvernul Statelor Unite și-a sfătuit cetățenii aflați în Gaza să se deplaseze spre sudul fâșiei, pentru a fi pregătiți pentru momentul deschiderii.

SUA anticipează că situația la Rafah va rămâne "imprevizibilă"

Statele Unite anticipează că situația la punctul de trecere de la Rafah între Gaza și Egipt va rămâne "schimbătoare și imprevizibilă".

Un avertisment în acest sens a fost emis de Departamentul de Stat american înaintea relatărilor privind deschiderea acestui punct de trecere începând cu ora 9, ora României, luni dimineața.

Anticipările sunt că se va putea trece prin Rafah în Egipt timp de câteva ore, în cursul acestei zile.

O astfel de perspectivă exclude posibilitatea evacurării, pe aici, a unei părți semnificative a civililor din Gaza.

De fapt, măsura pare menită să faciliteze aproape exclusiv scoaterea din enclavă a cetățenilor americani și a celor de alte naționalități, pe care războiul pornit de Hamas împotriva Israelului i-a blocat în fâșie.

"Dacă apreciați că este sigur, puteți să vă mutați mai aproape de punctul de trecere a frontierei Rafah. Este posibil ca deschiderea punctului de trecere să fie anunțată cu foarte puțin timp înainte, iar acesta să rămână deschis doar pentru o perioadă limitată de timp", se spune în avertismentul Departamentul de Stat al SUA pentru cetățenii americani din Gaza.

Blinken se întoarce în Israel. De ce nu vrea Egiptul să-i primească pe palestinieni

În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat, luni, în Israel, după convorbirile purtate duminică, în Egipt, cu președintele acestei țări.

Reticente la ideea deschiderii graniței cu Gaza, autoritățile de la Cairo se tem că un exod al palestinienilor în peninsula Sinai ar putea deveni permanent, în timp ce palestinienii se tem că Israelul nu le-ar putea permite să se întoarcă la casele lor din Gaza.

Președintele egiptean Abdel-Fatah el-Sisi a subliniat aceste temeri într-o declarație făcută săptămâna trecută.

El a arătat că a le permite, chiar și temporar, civililor din Gaza să rămână în țara sa ar însemna ca statul evreu să controleze o Fâșie Gaza golită de palestinieni.

În plus, Egiptul se confruntă cu o criză economică majoră, ceea ce face ca posibilitățile acestui stat de a accepta refugiați să fie foarte limitate. 

O agenție de presă independentă din Egipt, Mada Masr, a relatat că, în timp ce regimul de la Cairo a respins orice sugestie privind o deplasare în masă din Gaza în Sinai, acesta s-a dovedit într-o anumită măsură receptiv la presiunile Occidentului, în condițiile în care statele vestice "oferă stimulente economice, în încercarea de a ajunge la un acord".

Foto: palestinieni așteptând deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah

Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole