SUA l-au recunoscut pe Edmundo González Urrutia câștigător al alegerilor prezidențiale din Venezuela, și spun că sunt dovezi copleșitoare că el a avut cele mai multe voturi la scrutinul din 28 iulie, nu Nicolás Maduro, declarat câștigător, scrie The Guardian.
„Având în vedere dovezile copleșitoare, este clar pentru Statele Unite și, cel mai important, pentru poporul venezuelean că Edmundo González Urrutia a câștigat cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale din Venezuela din 28 iulie”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-o declarație de joi noapte.
Disputa privind rezultatul alegerilor prezidenţiale a generat proteste în Venezuela. Consiliul electoral din Venezuela l-a proclamat pe Maduro, care deţine puterea din 2013, câştigătorul alegerilor din 28 iulie, cu 51 la sută din voturi.
Dar opoziţia din ţară afirmă că numărătoarea a circa 90 la sută din voturi arată că Gonzalez a obţinut mai mult decât dublu faţă de preşedintele în exerciţiu, rezultat similar cu cel al sondajelor de opinie de dinainte de alegeri.
Opoziţia a publicat numărători detaliate pe un site public, în timp ce guvernul nu a oferit până în prezent alte informaţii decât un număr total de voturi pentru fiecare candidat.
Declaraţia de joi a lui Blinken nu include ameninţări privind noi sancţiuni pentru Venezuela, dar el a făcut aluzie la posibile ”acţiuni punitive”.
”Sprijinim deplin procesul de reinstaurare a regulilor democratice în Venezuela şi suntem gata să îl susţinem (pe Gonzales – n.r.), împreună cu partenerii noştri internaţionali”, a afirmat Blinken.
Blinken a cerut, de asemenea, ca liderii opoziţiei să fie protejaţi şi în siguranţă.
”Forţele de aplicare a legii şi de securitate nu ar trebui să devină un instrument de violenţă politică folosit împotriva cetăţenilor care îşi exercită drepturile democratice”, a spus el.
Preşedinţii Braziliei, Mexicului şi Columbiei au cerut Venezuelei să publice rezultatele detaliate ale votului, în contextul disputei privind rezultatele alegerilor prezidenţiale.
Opoziția din Venezuela susține că are dovezi că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat alegerile
Maria Corina Machado a asigurat în schimb că opoziţia are „dovezi ale victoriei” lui Edmundo Gonzalez Urrutia cu circa 70% din voturi.
Washingtonul a calificat marţi ca „inacceptabilă” reprimarea manifestaţiilor din Venezuela, iar Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, s-a declarat „extrem de îngrijorat”.
Fundaţia Carter, ai cărei observatori au urmărit alegerile, a declarat că acestea „nu pot fi considerate demcoratice”, iar preşedintele american Joe Biden şi omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au convenit într-o convorbire telefonică asupra importanţei publicării rezultatelor complete ale scrutinului, acesta reprezentând „un moment esenţial pentru democraţie în emisferă”.
Organizaţia Statelor Americane a denunţat la rândul ei o „manipulare aberantă” a scrutinului, nouă ţări latino-americane - Argentina, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Uruguay - cerând într-o declaraţie comună o „reexaminare completă cu prezenţa de observatori electorali independenţi”.
Turbulenţele postelectorale survin în contextul în care Venezuela, pe vremuri unul din cele mai prospere state din America Latină, se confruntă cu o criză fără precedent - producţia de petrol s-a prăbuşit, PIB a plonjat cu 80% în zece ani, sistemele de sănătate şi educaţie sunt în ruină, iar şapte milioane de venezueleni au plecat din ţară.