Antena 3 CNN Externe SUA i-au atacat cu bombardiere strategice B-2 pe rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran

SUA i-au atacat cu bombardiere strategice B-2 pe rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran

de Adrian Iclozan    |   

Statele Unite au lansat o serie de lovituri în Yemen împotriva rebelilor houthi, susținuți de Iran, anunță CNN, care îl citează pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Atacul a avut loc joi dimineața.

Bombardierele strategice B-2 au vizat cinci depozite subterane de arme, pe care rebelii le foloseau pentru a lovi nave militare și civile în Marea Roșie și Golful Aden.

"A fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a viza facilități pe care adversarii încearcă să le țină în afara razei noastre de acțiune (...) Angajarea bombardierelor  B-2 stealth (invizibile pe radar, n.r.) ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite demonstrează capacitățile globale de atac ale SUA împotriva acestor ținte, oricând și oriunde este necesar", a spus Austin.

Postul TV Al Masirah din Yemen, care aparține grupării houthi, a relatat, la rândul său, raiduri aeriene "americano-britanice",  joi dimineață, în capitala Sanaa și în orașul Saada.

De asemenea, rebelii au confirmat atacul american și au transmis că vor continua "să susțină Gaza".

"America va plăti prețul pentru agresiunea sa asupra Yemenului (...) Această agresiune nu va descuraja Yemenul de la poziția sa de susținere a Gaza", a declarat pe rețeaua X Nasruddin Amer, un reprezentant al rebelilor.

A fost prima dată când SUA au folosit bombardiere strategice B-2 pentru a-i ataca pe rebelii yemeniți, de la campania de atacuri a acestora din ultimul an, soldată cu morți, răniți și pagube materiale, care s-a desfășurat în paralel cu războiul din Gaza.

CNN remarcă faptul că B-2 are o capacitate de foc mult mai mare decât avioanele de luptă folosite până recent de SUA pentru a ținti facilitățile și armele insurgenților sponsorizați de Iran.

B-2 costă aproximativ două miliarde de dolari iar aviația militară a Statelor Unite are doar 19 astfel de aparate, arată sursa citată.

Loviturile împotriva rebelilor au fost cerute de președintele SUA

Secretarul american al Apărării a precizat că a autorizat loviturile din Yemen la indicația președintelui Joe Biden, "pentru a degrada în continuare" capacitatea militară a rebelilor.

De peste un an, aceștia amenință traficul maritim în regiune, sub pretextul solidarității cu gruparea Hamas din Gaza.

"Vom continua să le transmitem clar rebelilor că vor exista consecințe pentru atacurile lor ilegale și nesăbuite", a avertizat Lloyd Austin.

SUA au mai acționat în ultimele luni împotriva rebelilor houthi în parteneriat cu forțele militare ale Marii Britanii, însă lovitura de miercuri a fost efectuată doar armata americană. Potrivit Comandamentului central al SUA, au fost implicate atât forțele aeriene, cât și marina americană.

Operațiunea de joi dimineață vine în contextul în care se așteaptă ca Israelul să lanseze un raid de represalii în Iran, după atacul din 1 octombrie efectuat cu rachete balistice de republica islamică asupra statului evreu.

CNN a relatat, miercuri, că planul israelian pentru acest atac a fost finalizat.

În paralel, armata israeliană continuă operațiunile militare anti-Hamas în Gaza și anti-Hezbollah în Liban. 

De asemenea, militarii americani au început să sosească în Israel pentru a opera sistemul avansat anti-rachetă THAAD, desfășurat aici de Statele Unite pentru a ameliora capacitățile defensive locale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile