Neînţelegerile dintre China şi Statele Unite au intrat în faza în care afectează urşii Panda. Beijingul şi-a cerut înapoi animalele aflate într-o grădină zoologică din Washington. Asta înseamnă încetarea unui acord care a fost semnat în urmă cu 50 de ani.
Cei trei urși panda giganți de la Grădina Zoologică Națională se vor întoarce în China la începutul lunii decembrie. Animalele au fost dăruite Statelor Unite de către China în 1972, în urma vizitei istorice a președintelui Richard Nixon în această țară. În prezent, Beijingul împrumută 65 de urși panda către 19 țări prin intermediul unor "programe de cercetare în cooperare", cu misiunea de a proteja mai bine această specie vulnerabilă.
"Cred că este posibil ca toţi urşii Panda din grădinile zoologice occidentale să fie retraşi de chinezi. Nu-i văd făcând același lucru cu locuri precum Doha și Thailanda. Așadar, se pare că se întâmplă ceva cu Statele Unite și Marea Britanie", spune Dennis Wilder, de la Universitatea Georgetown.
Sentimentele antiamericane au crescut la începutul acestui an, când Le Le, un panda mascul împrumutat la grădina zoologică din Memphis, a murit subit. Decesul a provocat revoltă pe rețelele de socializare chinezești, cu acuzații care spuneau că grădina zoologică din Memphis ar fi maltratat ursul.
"Acum chinezii sunt supărați pe noi. Sunt supărați din cauza restricțiilor privind semiconductorii, a numărului de sancțiuni pe care administrația Biden le-a impus persoanelor din China, a problemelor pe care chinezii le au acum în obținerea vizelor pentru Statele Unite. Așa că ar fi foarte posibil ca ei să încerce să trimită un semnal.", a mai explicat Dennis Wilder, membru senior al Inițiativei pentru Dialogul SUA-China pe probleme globale de la Universitatea Georgetown.
În Occident, strategia Chinei este numită "diplomația panda". Urșii sunt împrumutați sau dăruiți unor grădini zoologice din lume, în semn de bunăvoință față de aceste state.