Antena 3 CNN Externe SUA cere transparenţă în industria petrolieră. Marile companii au plătit taxe duble guvernelor străine

SUA cere transparenţă în industria petrolieră. Marile companii au plătit taxe duble guvernelor străine

Cele mai mari trei companii americane petroliere au plătit anul trecut mai mult de 42 de miliarde de dolari guvernelor străine, de aproximativ opt ori mai mult decât au plătit în Statele Unite, conform documentelor de reglementare.

Rapoartele de la Exxon Mobil, Chevron Corp și ConocoPhillips au fost solicitate anul acesta pentru prima dată în temeiul unei noi cerințe a Comisiei pentru Securitatea Comercială, conform US News.

De mai bine de un deceniu, susținătorii transparenței au făcut presiuni pentru ca această regulă să pună în lumină tranzacțiile financiare externe ale companiilor ce fac parte din Big Oil, adică din marii jucători petrolieri, în căutarea globală a petrolului și să indice dacă contribuabilii americani primesc o parte echitabilă din valoarea producției americane în creștere.

În ultimii ani, Statele Unite au devenit cel mai mare producător de petrol și gaze din lume, în special datorită avansului luat de exploatările din masivul bazin Permian din Texas și New Mexico.

„Adevărul este că, aici, în SUA, avem parte de una dintre cele mai proaste oferte pentru extracția resurselor noastre naturale”, a declarat Michelle Harrison, consilier general adjunct al EarthRights International, un grup de apărare a mediului.

Aproximativ 90% din plățile globale de aproape 25 de miliarde de dolari ale Exxon au mers către guverne străine în 2023, chiar dacă aproape un sfert din veniturile globale din explorare și producție ale Exxon provin din Statele Unite.

Gigantul petrolier cu sediul în Texas a plătit 22,5 miliarde de dolari în taxe, redevențe și alte elemente în străinătate, cu Emiratele Arabe Unite (7,4 miliarde de dolari), Indonezia (4,6 miliarde de dolari) și Malaezia (3,2 miliarde de dolari) în fruntea listei, conform declarațiilor.

În schimb, Exxon a efectuat plăți în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari în SUA în 2023, dintre care doar 1,2 miliarde de dolari către Fiscul american, conform raportului Exxon.

Conform raportului anual Exxon pe 2023, veniturile Exxon din Upstream în SUA au totalizat 4,2 miliarde de dolari, comparativ cu 17,1 miliarde de dolari pe piețele din afara SUA.

Chevron, între timp, a plătit 14,6 miliarde de dolari guvernelor străine în 2023, inclusiv 4 miliarde de dolari numai Australiei, conform documentelor depuse. Pentru ConocoPhillips, doar 1,3 miliarde de dolari dintr-un total de 6,5 miliarde de dolari în plăți globale totale anul trecut au mers către SUA, conform declarațiilor.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile