''Pe 28 februarie, Statele Unite au lansat o procedură pentru a cere plecarea unui agent de informaţii rus care lucrează la Naţiunile Unite care a abuzat de privilegiile sale de şedere în Statele Unite'', a declarat o purtătoare de cuvânt a misiunii americane, o cerere care survine în plin război rus în Ucraina, potrivit AFP.
Luni, Statele Unite au luat deja decizia de a expulza până la 7 martie 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU, acuzaţi de ''spionaj''.
''Este un demers ostil împotriva ţării noastre'', a reacţionat ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un comunicat publicat pe Facebook, adăugând că acest act al administraţiei americane a stârnit o ''dezamăgire profundă şi o respingere absolută'' la Moscova.
SUA au luat decizia de a expulza 12 diplomați ruși de la Națiunile Unite
BBC, care citează surse diplomatice americane și ruse, arată că membrilor misiunii Rusiei la ONU li s-a cerut să părăsească Statele Unite pentru angajarea în activități incompatibile cu statutul diplomatic.
"Acei diplomați cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite au fost implicați în activități care nu erau în conformitate cu responsabilitățile și obligațiile lor de diplomați", a declarat Richard Mills, ambasadorul adjunct al SUA, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, fără a da mai multe detalii.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia (foto), a declarat ziariștilor că diplomaților vizați de expulzare li s-a cerut să plece din SUA până pe 7 martie.
El a caracterizat explicațiile ambasadorului Mills drept "nesatisfăcătoare", arată CNN.
Misiunea diplomatică a SUA la Națiunile Unite a menționat, la rândul ei, că diplomații ruși expulzați sunt agenți de informații care au abuzat de privilegiul rezidenței în Statele Unite angajându-se în activități de spionaj "îndreptate împotriva siguranței naționale" americane.
Olivia Dalton, purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane, a arătat că decizia anunțată luni era "în lucru" de câteva luni.