Antena 3 CNN Externe SUA boicotează comemorarea bombardamentului atomic de la Nagasaki, după ce reprezentantul Israelului a fost exclus. Iranul participă

SUA boicotează comemorarea bombardamentului atomic de la Nagasaki, după ce reprezentantul Israelului a fost exclus. Iranul participă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:48 07 Aug 2024 Modificat la 13:48 07 Aug 2024

Ambasadorul Statelor Unite în Japonia, Rahm Emanuel, nu va participa, vineri, la ceremonia anuală de comemorare de la Nagasaki, menită să marcheze al doilea bombardament atomic din istoria umanității, după cel de la Hiroșima, scrie Jerusalem Post, care citează Japan Times.

Motivul acestui boicot diplomatic este legat de faptul că reprezentantul Israelului nu a fost invitat la eveniment, adaugă sursa citată.

Japan Times a scris că "din motive de securitate, evenimentul dedicat celei de-a 79-a comemorări de la Nagasaki nu îl va include pe ambasadorul israelian Gilad Cohen".

Ziarul japonez l-a citat în acest sens pe primarul din Nagasaki, Shiro Suzuki.

Suzuki a explicat că decizia privindu-l pe ambasadorul israelian a fost luată "pentru a garanta faptul că ceremonia rămâne pașnică și se concentrează pe comemorarea victimelor". 

"Decizia de a-l exclude pe reprezentantul Israelului de la comemorare (...), invitând în același timp reprezentanți ai unor țări cu încălcări grave ale drepturilor omului, ridică semne de întrebare", a comentat Japan Times.

Publicația citată a adăugat că "este greu de crezut faptul că poliția japoneză nu ar fi capabilă să asigure securitatea evenimentului" iar, în acest context, excluderea Israelului pare nejustificată.

Diplomați din Iran, Siria, Venezuela și Afganistan, invitați la evenimentul de la care ambasadorul Israelului a fost exclus

Lista națiunilor invitate la comemorarea de pe 9 august include state precum Siria, Yemen, Venezuela, China, Myanmar și Afganistan, toate acestea având un istoric remarcabil de încălcări ale drepturilor omului.

Cel mai controversat aspect este faptul că ambasadorul iranian a fost, la rândul său, invitat în pofida faptului că Teheranul a fost desemnat drept sponsor principal al terorismului de către SUA și aliații săi, remarcă Japan Times.

Sprijinul Iranului pentru grupări precum Hamas și Hezbollah contrastează puternic cu obiectivul evenimentului de la Nagasaki, de promovare a păcii, conchide articolul din publicația niponă.

Ambasadorul britanic se raliază boicotului american

Ambasada SUA în Japonia a precizat că a declarat că ambasadorul Rahm Emanuel a ales să nu participe la Nagasaki deoarece "nu dorește să susțină aspectele politice" ale evenimentului.

Ambasadoarea britanică Julia Longbottom nu va participa, nici ea, la comemorarea bombardamentului atomic de acum 79 de ani.

Ambasadorul israelian a participat la ceremonia similară desfășurată la Hiroșima.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole