Sprijinul „direct" al Coreei de Nord pentru Rusia în conflictul împotriva Ucrainei reprezintă „o extindere periculoasă" a războiului, au avertizat luni Statele Unite şi aliaţii săi. Diplomați din mai multe țări au îndemnat, la unison, Coreea de Nord să își retragă trupele din Ucraina, relatează Agerpres.
Cel puțin 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși în regiunea rusă Kursk, parțial ocupată de forțele ucrainene, a anunțat Kievul. Pentagonul a confirmat că au fost soldați nord-coreeni uciși sau răniți pe câmpul de bătălie, la o săptămână după ce s-au alăturat războiului din Ucraina.
„Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze imediat orice ajutor acordat Rusiei pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, inclusiv retrăgrându-şi trupele", au declarat într-un comunicat şefii diplomaţiilor din Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
În comunicatul lor, cele zece ţări şi UE denunţă, de asemenea, „exportul, de către Coreea de Nord, de rachete balistice, obuze de artilerie şi alte echipamente militare spre Rusia pentru a le utiliza pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei".
Occidentalii se tem că în schimbul acestui ajutor Moscova ajută Phenianul. Şefii diplomaţiei şi-au exprimat astfel „profunda îngrijorare" cu privire la „orice sprijin politic, militar sau economic pe care Rusia l-ar putea furniza programului ilegal de armament al Coreei de Nord, inclusiv armelor de distrugere în masă".
În acelaşi timp, Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţiuni împotriva a nouă persoane şi şapte entităţi pentru sprijinul militar şi financiar acordat Coreei de Nord, în special Golden Triangle Bank şi Korea Mandal Credit Bank.
Printre cei vizaţi pentru sprijinul lor militar se numără şi Ri Chang Ho, un general despre care se crede că însoţeşte trupele nord-coreene desfăşurate în Rusia. Trei „ținte" având legătură cu programul de rachete balistice al Coreei de Nord au fost, de asemenea, sancţionate potrivit autorităţilor americane, care nu au oferit detalii despre aceste „ţinte".
„Aceste măsuri reflectă escaladarea provocării şi postura militară ostilă a Coreei de Nord , care exacerbează tensiunile globale şi destabilizează pacea şi securitatea regională", potrivit Departamentului Trezoreriei.
La începutul lunii decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că Rusia oferă „sprijin" programului nuclear şi de rachete al Coreei de Nord.
Moscova şi Phenianul au semnat la începutul lunii decembrie un acord oficial de apărare parafând apropierea lor marcată, potrivit Washingtonului, prin trimiterea a peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni pentru a ajuta Rusia să lupte cu Ucraina.