Antena 3 CNN Externe SUA avertizează Iranul: "Suntem pregătiți să dăm un răspuns rapid și puternic"

SUA avertizează Iranul: "Suntem pregătiți să dăm un răspuns rapid și puternic"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 20:29 12 Aug 2024 Modificat la 20:30 12 Aug 2024

Statele Unite au avertizat, luni, Iranul că riscă să sufere consecințe semnificative dacă republica islamică va furniza Rusiei rachete balistice, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Suntem pregătiți să oferim un răspuns rapid și puternic dacă Iranul s-ar implica în transferul de rachete balistice, ceea ce credem că ar constitui o escaladare gravă a sprijinului dat de Teheran pentru războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei", a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Presa internațională a relatat că zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360.

Surse din cadrul serviciilor europene de informații au estimat că este iminentă livrarea a sute de rachete de acest tip către Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Conform acestor surse, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au semnat la Teheran, pe 13 decembrie anul trecut, un contract pentru achiziția de rachete Fath-360, dar şi pentru Ababil, un alt sistem de rachete balistice produs de Iran.

Rachetele Fath-360 au o rază maximă de acțiune de 120 km, un focos de 150 kg și sunt ghidate prin satelit.

Rusia dispune de propriile sale sisteme de rachete, într-o gamă diversă care acoperă capacitățile modelului iranian Fath-360. De exemplu, în arsenalele militare ruse se află sistemele de lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado, notează presa internațională.

Rusia vrea să epuizeze cu muniție ieftină capacitățile antiaeriene ale Ucrainei

Se speculează însă că achiziția unor rachete Fath-360 i-ar putea permite Rusiei să-și folosească arsenalul propriu pentru ținte mai îndepărtate de linia frontului, urmând să utilizeze rachetele din Iran pentru țintele localizate într-o rază de 120 de kilometri.

Pe de altă parte, livrarea unui număr mare de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran către Rusia ar crește presiunea asupra sistemelor de apărare antirachetă ale Ucrainei, care sunt deja suprasolicitate, arată Justin Bronk, reprezentantul Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank cu sediul la Londra.

Până în prezent, sprijinul militar al Iranului pentru Rusia a constat mai ales în furnizarea de drone de atac Shahed, care sunt ieftine și relativ ușor de doborât.

Dronele sunt mult mai lente decât rachetele balistice.

Armata rusă le folosește mai ales pentru a epuiza resursele forțelor antiaeriene din Ucraina.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole