Guvernul Statelor Unite a confiscat, luni, avionul prezidențial al dictatorului venezuelean, Nicolas Maduro, după ce a stabilit că achiziționarea acestuia a încălcat sancțiunile americane impuse Venezuelei, relatează CNN. Avionul a fost adus în Florida din Republica Dominicană, luni, conform oficialilor americani.
E vorba de cea mai recentă evoluție în relațiile glaciale dintre SUA și Venezuela, iar confiscarea avionului lui Maduro în Republica Dominicană marchează o nouă escaladare din partea guvernului american, care sancționează economic dur regimul de la Caracas și nu-l consideră pe Maduro un președinte ales legitim.
Avionul confiscat a fost descris drept echivalentul venezuelean al Air Force One și a fost folosit de Maduro pentru vizitele sale în jurul lumii.
„E un mesaj trimis direct la vârf. Confiscarea avionului unui șef de stat străin este o acțiune fără precedent. Trimitem un mesaj clar că nimeni nu este deasupra legii și că nimeni nu poate evita sancțiunile SUA”, a declarat, pentru CNN, una dintre sursele citate.
Situația dificilă din Venezuela are ramificații și pentru politica americană, în condițiile în care milioane de oameni fug din această țară, iar mulți dintre ei aleg să meargă la granița SUA-Mexic.
Vreme de ani de zile, oficialii americani au încercat să perturbe intrarea în Venezuela a miliarde de dolari, iar agențiile guvernului de la Washington au confiscat zeci de mașini de lux, printre alte astfel de obiecte, care urmau să ajungă în Venezuela.
Avionul, cu o valoare estimată de 13 milioane de dolari, s-a aflat în Republica Dominicană în ultimele luni. Mai multe agenții ale guvernului SUA au fost implicate în acțiune, inclusiv Homeland Security Investigations, Biroul pentru Industrie și Securitate și Departamentul de Justiție.
SUA nu-l recunosc pe Maduro ca președinte
Oficialii americani au lucrat în strânsă colaborare cu cei din Republica Dominicană, iar guvernul acesteia, la rândul său, a anunțat Venezuela cu privire la confiscarea avionului prezidențial.
Următorul pas, conform legii, este procedura prin care Venezuela are dreptul de a transmite o petiție guvernului american prin care să ceară returnarea aeronavei.
Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat și mai mult mai ales după ultimele alegeri prezidențiale din Venezuela, în urma cărora Maduro s-a declarat din nou câștigător. SUA au cerut autorităților de la Caracas să facă publice date specifice privind rezultatele.
SUA și Occidentul au pus la îndoială credibilitatea scrutinului și victoria lui Maduro.
Guvernul american, pe urmele lui Maduro
Agențiile federale ale guvernului SUA, inclusiv Homeland Security, cercetează guvernul venezuelean pentru corupție de mai mulți ani.
În martie 2020, Departamentul Justiției l-a pus pe Maduro sub acuzare, alături de 14 alți oficiali actuali și foști, pentru „narco-terorism”, trafic de droguri și corupție.
„Vreme de peste 20 de ani, Maduro și un număr mare de oficiali au complotat cu FARC să aducă tone de cocaină în SUA și să devasteze întregi comunități americane”, declara procurorul general de la acea vreme, Bill Barr.
În 2017, doi nepoți ai soției lui Maduro au fost condamnați la 18 ani de închisoare în New York, după ce au încercat să aducă în țară până la 800 de kilograme de cocaină cu un avion privat. Cei doi au fost eliberați, ulterior, într-un schimb de prizonieri din 2022.
„Vedem cum acești oficiali și regimul Maduro fraudează poporul venezuelean pentru propriul câștig. Sunt oameni care nu-și permit nici măcar o bucată de pâine acolo, iar președintele Venezuelei se plimbă peste tot într-un avion de lux”, a spus unul dintre oficialii americani citați.