Sistemele defensive urmează să fie redesfășurate în vederea obiectivului de a contracara China și Rusia, adaugă sursa citată.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a dat dispoziții comandantului CENTCOM (forțele desemnate să apere interesele de securitate americane în regiune) să retragă tehnica militară și personalul în cursul verii acestui an.
Unele dintre sistemele retrase vor reveni în SUA pentru operațiuni de întreținere și reparații. Alte active militare vor fi trimise în alte regiuni.
"Decizia a fost luată în strânsă cooperare cu statele gazdă și cu intenția clară de a ne păstra capacitatea de a ne respecta angajamentele de securitate. Este vorba despre menținerea unora dintre activele noastre foarte solicitate și cu densitate scăzută, astfel încât acestea să fie pregătite pentru cerințele viitoare în cazul unei situații neprevăzute", a declarat Jessica McNulty, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.
SUA și-au sporit prezența militară în Arabia Saudită în timpul administrației Trump
Statele Unite și-au sporit prezența militară în Arabia Saudită, după atacul din 2019 asupra capacităților petroliere din această țară, atacuri atribuite Iranului și care au afectat distribuția globală de țiței.
În urma atacurilor, Pentagonul a trimis mii de soldați în această țară, precum și două baterii de rachete Patriot și un sistem THAAD, de distrugere a rachetelor balistice în faza terminală a traiectoriei.
Statele Unite au trimis, de asemenea, baterii Patriot în Irak pentru a apăra trupele americane din această țară de potențiale represalii, în urma uciderii, de către SUA, a generalului iranian Qasem Soleimani, precum și pentru a face față altor amenințări din Iran.
Desfășurate pentru a contra amenințările iraniene și ale intermediarilor Teheranului în Iran și Yemen, bateriile Patriot din Arabia Saudită și din Irak sunt eficiente când vine vorba de interceptarea rachetelor balistice, inclusiv cu rază scurtă, precum cele lansate din Yemen în ultimii ani.
Sistemele Patriot, mai puțin eficiente în fața dronelor și rachetelor de croazieră
Însă aceste sisteme sunt mai puțin eficiente în distrugerea dronelor și a rachetelor de croazieră care zboară la altitudine joasă.
Retragerea militară din Arabia Saudită și din țările vecine face parte dintr-o operațiune mai amplă de reducere a prezenței militare americane în regiune.
SUA urmează să își încheie retragerea din Afganistan înainte de data-limită fixată, 11 septembrie.
Pentagonul va păstra mai puțin de 1.500 de militari în această țară.
În timpul administrației Trump, SUA și-au redus prezența în Irak la 2.500 de militari.
China "impune ritmul" provocărilor militare pentru SUA
Aceste evoluții reflectă schimbarea de abordare la nivelul Departamentului american al Apărării.
Noua paradigmă presupune contracararea amenințărilor din China și Rusia și îndepărtarea de războaiele din trecut din Orientul Mijlociu.
Secretarul american al Apărării este pe punctul de a încheia o analiză globală a forțelor SUA. La baza acestei analize se află evaluarea conform căreia China impune ritmul provocărilor pentru armata Statelor Unite.
Grupul de Lucru pentru China din cadrul Pentagonului și-a finalizat recent evaluarea și și-a înaintat recomandările, care vor influența strategia SUA pe viitor, inclusiv revizuirea profilului global.
"Aceste inițiative, dintre care unele rămân clasificate, sunt menite să concentreze procesele și procedurile la nivel de departament și să-i ajute mai bine pe conducătorii săi să contribuie la eforturile guvernului de a răspunde provocărilor Chinei", a spus recent, reprezentantul Pentagonului, John Kirby.
Foto: Baterie de rachete Patriot