Antena 3 CNN Externe Potrivit SUA, Coreea de Nord a testat tehnologia ICBM în cele mai recente lansări | Acestea ar putea lovi SUA

Potrivit SUA, Coreea de Nord a testat tehnologia ICBM în cele mai recente lansări | Acestea ar putea lovi SUA

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 23:28 10 Mar 2022 Modificat la 23:32 10 Mar 2022

Restricțiile ar urma să blocheze și mai mult achiziționarea de către Coreea de Nord a tehnologiilor străine, a declarat reporterilor un oficial înalt al Administrației Biden, fără a oferi mai multe detalii.

SUA ordonă, de asemenea, intensificări de supraveghere a informațiilor și activități de colectare de recunoaștere în Marea Galbenă și întăresc forțele de apărare împotriva rachetelor balistice din regiune în urma evaluării.

Mișcările semnalează o îngrijorare crescândă după ce serviciile de informații americane au stabilit că lansările de rachete nord-coreene din 26 februarie și 4 martie au fost destinate să testeze elemente ale noului sistem ICBM.

Coreea de Nord ar putea încerca să mascheze o viitoare lansare așteptată ca parte a programului său spațial, a spus oficialul.

Coreea de Nord a spus de multă vreme că are dreptul, conform dreptului internațional, să aibă un program spațial civil, dar SUA și alții au acuzat Phenianul că folosește un program prin satelit ca acoperire pentru a-și consolida rachetele balistice pentru armată.

O platformă intercontinentală de rachete balistice funcțională ar putea permite Coreei de Nord să lovească continentul SUA cu un focos nuclear - o dezvoltare care ar ridica în mod semnificativ amenințarea reprezentată de Phenian.

Coreea de Nord a intensificat testele de arme în ultimele luni, cu nouă teste doar în 2022, inclusiv debutul unui nou tip de rachetă hipersonică capabilă să manevreze la viteze mari.

Oficialul a dezvăluit informațiile într-un apel cu reporterii sub condiția anonimatului și a spus că SUA au decis să dezvăluie evaluarea în speranța de a stimula un răspuns internațional și de a reduce riscul de securitate pentru aliați. Aceasta este aceeași strategie pe care SUA au folosit-o înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Nu este clar cât de mult impact ar putea avea sancțiunile sau restricțiile suplimentare asupra Coreei de Nord. Țara este deja printre cele mai sancționate din lume, dar a reușit să continue să arate progrese cu programele sale de rachete.

Lansările din ultimele săptămâni nu au demonstrat capacități intercontinentale și oficialul nu a împărtășit detalii tehnice despre modul în care SUA au stabilit că fac parte din programul de dezvoltare ICBM.

Dar SUA au împărtășit o parte din informațiile de bază cu partenerii și cu Națiunile Unite, a spus oficialul.

Dezvăluirea a venit după ce președintele Joe Biden a vorbit miercuri cu președintele ales sud-coreean Yoon Suk-yeol pentru a-l felicita pentru victoria sa electorală.

Discuția a inclus un angajament al SUA de a „menține o coordonare strânsă în abordarea amenințărilor reprezentate de programele nucleare și de rachete ale Republicii Populare Democrate Coreea”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Yoon a promis o atitudine mai dură față de Coreea de Nord, în urma încercării președintelui în exercițiu, Moon Jae-in, de a urmări relații diplomatice mai calde cu Nordul, inclusiv ajutând la summit-uri între Kim și SUA.

Oficialul american a reiterat că Phenianul a ignorat până acum ofertele administrației Biden pentru discuții despre programul nuclear al Coreei de Nord. Oficialul a spus că Biden ar fi dispus să se întâlnească cu Kim doar dacă se ajunge la un acord prin diplomație.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole