Antena 3 CNN Externe SUA acuză Rusia că a pus la cale o operațiune masivă pentru a influența rezultatul alegerilor din noiembrie

SUA acuză Rusia că a pus la cale o operațiune masivă pentru a influența rezultatul alegerilor din noiembrie

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 22:37 04 Sep 2024 Modificat la 09:18 05 Sep 2024

Statele Unite au pus sub acuzare și au sancționat mai mulți oficiali-șefi ai organizațiilor de presă și media din Rusia, principalele purtătoare ale mesajelor de propagandă ale regimului de la Kremlin. Guvernul american a acuzat Rusia, de asemenea, că pune la cale o campanie masivă cu scopul de a influența alegerile prezidențiale americane din noiembrie, relatează BBC.

Departamentele Trezoriei, Justiției și de Stat au anunțat mai multe acțiuni coordonate, miercuri, într-o încerare de a „contracara agresiv” această campanie a regimului Putin.

Procurorul general Merrick Garland a acuzat RT, cunoscută anterior cu numele Russia Today, că a finanțat o companie din statul Tennessee „cu 10 milioane de dolari pentru a crea și a distribui conținut destinat publicului american cu mesaje pro-ruse”.

Scoupul Rusiei este de a-și obține „deznodământul preferat” în cursa Harris-Trump din noiembrie, a mai spus el. Cel mai probabil, Kremlinul dorește să-l ajute din nou pe Trump să câștige alegerile prezidențiale.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că programul rusesc ar ca scop să „reducă sprijinul internațional pentru Ucraina, să consolideze politicile și interesele pro-ruse și să influențeze votanții de aici, din Statele Unite”.

FBI a cerut, separat, permisiunea instanţei de a sechestra 32 de domenii de internet despre care guvernul american a afirmat că sunt implicate în eforturi menite să amplifice „influenţa străină rău intenţionată”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.

Oficialii americani au avertizat că un număr tot mai mare de adversari străini ai SUA încearcă să interfereze cu alegerile prezdeințiale.

În iunie, o organizație de hackeri controlată de regimul iranian a spart rețeaua informatică a campaniei Trump și a făcut publice documente interne ale acesteia.

O lună mai târziu, Departamentul de Justiție a anunțat confiscarea a două nume de domenii și percheziționarea a aproape 1000 de conturi de rețele sociale controlate de ruși pentru a crea o „fermă de boți controlată prin inteligență artificială” care să răspândească informații false sau înșelătoare.

Precedentul e deja stabilit – în  urmă cu opt ani, Rusia a pus la cale o campanie sofisticată cu ținta atacării Comitetului Național Democrat și scurgerii de documente pe Wikileaks, cu intenția de a afecta șansele la Casa Albă ale candidatei democrate de atunci, Hillary Clinton.

Mulți democrați cred că această operațiune a fost de succes și a ajutat la propulsarea lui Trump la Casa Albă în noiembrie 2016. De atunci, concluzia unui număr mare de oficiali și politicieni americani a fost că operațiunea a fost comandată direct de dictatorul Vladimir Putin.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole