Proteina S are funcție anticoagulantă și există anumite persoane care genetic au un nivel scăzut de proteină S.
Proteina S scăzută, efect al COVID-19
Echipa de doctori de la Spitalul Colentina a făcut un studiu care a implicat un grup de 91 de pacienţi infectaţi cu noul virus şi apoi a fost analizată evoluţia acestora.
Studiul a luat naştere când medicii au observat cheaguri în majoritatea organelor vitale, la necropsiile victimelor COVID-19. Acest detaliu i-ar putea ajuta enorm pe doctori să identifice care dintre pacienţii infectaţi sunt mai predispuşi la a suferi tromboze sau cheaguri și astfel să fie trataţi din timp.
"Pacienţii aceştia, toţi cu COVID-19 au avut proteina S scăzută, şi am arătat că există şi o relaţie doză - efect, care e un criteriu de cauzalitate, adică cu cât pacienţii au fost mai grav bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză. Ideea asta a venit descoperindu-se la necropsie o serie de microtromboze în multe organe, nu numai în plămâni, şi în rinichi şi în vasele intestinului şi în alte părţi, clinic diverse tromboze care au apărut mult mai frecvent decât la pacienţii care nu aveau Covid", a declarat medicul primar boli interne, Cristian Băicuş, conform Mediafax.