Studiul a fost publicat în revista Cell Reports de către cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia și de la Universitatea din San Diego din S.U.A.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că diferenţele genetice, existente în funcţie de sex, au fost reduse dramatic prin antrenamente susţinute, pe o perioadă mai lungă de timp.
Ce schimbă acest studiu
Până în acest moment, era un lucru cunoscut faptul că sportul poate preveni diferite boli, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, bolile de inimă, dar și cancerul. Însă mecanismul din spatele acestor efecte nu era înțeles.
„Cu toate că s-a dovedit că exercițiile de scurtă durată influențează activitatea genetică în mușchii noștri, exercițiile fizice susținute de-a lungul vieții sunt asociate cu beneficii pe termen lung pentru sănătate”, spune autorul principal Mark Chapman, profesor asistent la catedra de Inginerie Integrată la Universitatea din San Diego și cercetător la Departamentul de Fiziologie și Farmacologie, Karolinska Institutet.
„Astfel, înțelegerea modului în care mușchii noștri se schimbă în mai mulți ani de antrenament este esențială pentru a determina o legătură între exerciții și sănătate”, a adăugat el.
Studiul a fost efectuat pe mai mulți indivizi, care au avut o activitate sportivă susținută, cel puțin în ultimii 15 ani din viața lor. Persoanele au fost împărțite în mai multe categorii.
- Antrenamente de anduranţă (9 bărbaţi / 9 femei)
- Antrenamente de rezistenţă, de forţă (7 bărbaţi)
- Cei neantrenaţi, dar cu o stare bună de sănătate, din aceeaşi categorie de vârstă (7 bărbaţi / 8 femei)
Cercetătorii au observat schimbarea genetică a peste 1.000 de gene
Biopsiile musculare au fost colectate de la toți cei 40 de voluntari iar secvențierea ARN a fost efectuată pentru a măsura activitatea a peste 20.000 de gene.
Astfel, cercetătorii au descoperit că antrenamentele de anduranță au schimbat activitatea a peste 1.000 de gene atât la femei, cât și la bărbați. Multe dintre genele modificate au fost legate de o activitate crescută în numeroase căi metabolice, legate la rândul lor de prevenirea bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Surpriza cercetătorilor a fost când au descoperit că, în cazul persoanelor care făceau tratamente de rezistență, doar 26 de gene au fost modificate. Asta sugerează că antrenamentele de forță nu au ca rezultat modificări semnificative în activitatea genetică.
De asemenea, oamenii de știință au observat că peste 450 de gene s-au dovedit a fi exprimate diferit în mușchii voluntarilor de sex masculin neinstruiți, față de cei de sex feminin.
Exercițiile pe termen scurt au efecte notabile
Cercetătorii au monitorizat și un grup de persoane care sufereau de diabet zaharat de tip II și care au fost supuși unui regim de antrenamente fizice zilnice. Rezultatele arată că, în urma unor programe de exerciții scurte, persoanele cu metabolism afectat și-au schimbat activitatea genetică pentru a deveni mai asemănătoare cu grupurile antrenate pe termen lung, în comparație cu perioada de dinaintea antrenamentelor.
„Acest lucru sugerează că și scurtele programe de pregătire, de 6-12 luni, sunt suficiente pentru a influența pozitiv sănătatea persoanelor care suferă de tulburări metabolice”, spune Carl Johan Sundberg, profesor la Departamentul de Fiziologie și Farmacologie, Karolinska Institutet.
Sursa: news.ki.se