Antena 3 CNN International News Un studiu leagă vaccinarea împotriva COVID-19 de o creștere a duratei ciclului menstrual

Un studiu leagă vaccinarea împotriva COVID-19 de o creștere a duratei ciclului menstrual

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 11:17 09 Ian 2022 Modificat la 11:17 09 Ian 2022

Descoperirile validează unele afirmații ale femeilor de pe rețelele sociale că vaccinul COVID-19 le-a afectat ciclul menstrual. Dar schimbarea nu este semnificativă din punct de vedere clinic, iar experții spun că nu ar trebui să provoace îngrijorare.

„Concluzia este că credem cu adevărat că aceste constatări sunt liniștitoare pentru sănătate și sănătatea reproducerii”, și se potrivesc cu date la fel de liniștitoare despre siguranța vaccinurilor COVID-19 în ceea ce privește sarcina și fertilitatea, a declarat pentru CNN dr. Alison Edelman, OB/GYN și profesor la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, Portland și cercetătorul principal al studiului.

Dar există o relație individuală cu ciclul menstrual care este mult mai mult decât clinică, a spus Edelman. Și această cercetare oferă informații concrete pentru a ajuta oamenii să înțeleagă la ce să se aștepte, la fel ca orice alte efecte secundare.

Cercetătorii notează că creșterea medie a duratei ciclului menstrual „pare a fi determinată în mare măsură” de femeile care au primit ambele doze de vaccin ARNm – fie Pfizer/BioNTech, fie Moderna – în cadrul unui ciclu menstrual. Pentru acest grup, durata ciclului a crescut cu o medie de aproximativ două zile. Dar schimbarea a fost doar temporară și rezolvată în câteva luni, a constatat studiul. Nu existau date suficiente pentru a spune cât a durat schimbarea la celelalte femei.

Reglarea ciclului menstrual poate fi afectată de factorii de stres din viața de zi cu zi, mediul și sănătatea. Cercetătorii au exclus stresul legat de pandemie ca o cauză a schimbărilor.

Cu toate acestea, ei observă că vaccinurile ARNm creează un răspuns imun robust similar, care ar putea afecta temporar reglarea ciclului menstrual.

O boală acută severă, cum ar fi COVID-19, ar putea fi „catastrofală” pentru această reglementare, uneori permanenta, au scris ei.

În general, doar aproximativ 5% dintre femeile vaccinate au avut o schimbare clinică semnificativă în ciclul lor de peste opt zile, dar această rată a fost aproximativ aceeași în rândul femeilor nevaccinate. Nici femeile vaccinate, nici femeile nevaccinate din studiu nu au avut o modificare în mod specific a duratei menstruației.

În august, National Institutes of Health (NIH) a anunțat o investiție de aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a sprijini cinci echipe de cercetare în studierea efectelor potențiale ale vaccinurilor COVID-19 asupra menstruației.

Un sondaj al Kaiser Family Foundation din decembrie a constatat că aproape 60% dintre femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate au spus că nu sunt încrezătoare că vaccinurile COVID-19 sunt sigure.

Un studiu publicat marți de Centers for Disease Control and Prevention din SUA a constatat că femeile care sunt vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii nu se confruntă cu un risc crescut de nașteri premature sau cu greutate mică.

CDC recomandă vaccinarea tuturor femeilor care sunt însărcinate, care au fost însărcinate recent, care încearcă să rămână gravide sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Cu toate acestea, absorbția vaccinului în rândul femeilor însărcinate este scăzută: cele mai recente date arată că doar aproximativ 40% dintre femeile însărcinate au fost vaccinate.

Cercetătorii studiului au analizat date de la aproximativ 4.000 de femei care au folosit aplicația Natural Cycles pentru a urmări menstruația, inclusiv aproximativ 2.400 care au fost vaccinate pe parcursul studiului și aproximativ 1.600 care au rămas nevaccinate.

Acest studiu nu abordează în mod specific fertilitatea sau alte modificări posibile ale ciclurilor menstruale, cum ar fi simptomele sau sângerările neprogramate. Cercetătorii au analizat datele doar de la femeile care se confruntă de obicei cu cicluri menstruale regulate, dar au observat că multe nu se încadrează în această categorie.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole