Antena 3 CNN Coronavirus Un studiu arată că vaccinul BioNTech/Pfizer poate fi mai puțin eficient împotriva Omicron

Un studiu arată că vaccinul BioNTech/Pfizer poate fi mai puțin eficient împotriva Omicron

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 09:29 08 Dec 2021 Modificat la 09:34 08 Dec 2021

Cercetătorii de la Institutul African de Cercetare în Sănătate au raportat că pierderea protecției imunitare din cauza vaccinului a fost „extensivă, dar incompletă” în primul studiu publicat după apariția Omicron.

Cercetătorii au luat 14 probe de plasmă de la 12 participanți care au fost vaccinați cu două doze de vaccin BioNTech și au testat capacitatea plasmei de a neutraliza Omicron.

Experimentele de laborator au descoperit că infecția cu Omicron a dus la o reducere de 41 de ori a anticorpilor care blochează virusul în comparație cu tulpina originală a virusului detectată în Wuhan în urmă cu aproape doi ani.

De asemenea, Omicron a scăpat de neutralizarea anticorpilor mai mult decât a făcut-o varianta Beta, care era anterior dominantă în Africa de Sud, au descoperit autorii studiului.

Cu toate acestea, Alex Sigal, șeful de cercetare la laboratorul din Durban, a spus că, în ciuda reducerii semnificative a producției de anticorpi, Omicron nu a fost în totalitate rezistent la vaccin.

Într-o constatare mult mai pozitivă, cercetătorii au raportat că persoanele care au fost infectate anterior cu COVID-19 au păstrat „niveluri relativ ridicate” de protecție a anticorpilor. Acest lucru „ar conferi probabil protecție împotriva bolilor severe în infecția cu Omicron”, au adăugat ei.

Rezultatele preliminare urmăresc răspândirea rapidă a variantei Omicron de când a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie, stârnind îngrijorări printre experții în sănătate că ar putea evita vaccinurile existente.

Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech, a răspuns la publicarea studiului din Africa de Sud spunând că compania se așteaptă să-și publice propriile date în cursul acestei săptămâni. „Aș fi mai optimist”, a spus el pentru NBC.

Eric Topol, fondatorul și directorul Scripps Research Translational Institute, a spus că rezultatele sugerează că producătorii de vaccinuri ar trebui probabil să dezvolte o nouă clasă de amplificatoare specifice Omicron.

Săptămâna trecută, Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a avertizat că noua variantă va duce probabil la o „scădere materială” a eficacității vaccinului, potrivit Financial Times.

 

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole