Antena 3 CNN Economic Studiu: Investitorii străini apreciază într-o proporție covârșitoare politicile economice ale PSD

Studiu: Investitorii străini apreciază într-o proporție covârșitoare politicile economice ale PSD

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a demonstrat, prin politicile sale, că poate crea un mediu economic stabil, atractiv și inovator în România.

Concluzia se desprinde dintr-un studiu al companiei de consultanță EY. Potrivit sursei citate, aproape 70% dintre investitori văd țara noastră ca pe o destinație din ce în ce mai bună pentru investiții, în următorii ani.

Condițiile fiscale favorabile, deschiderea către noile tehnologii și lucrătorii calificați sunt printre atuurile care plasează România în topul preferințelor investiționale ale companiilor străine. 

În plus, investițiile masive în economie, menținerea unui sistem fiscal predictibil și adoptarea tehnologiilor se adaugă la elementele care au transformat țara noastră într-un magnet pentru investițiile străine, conform studiului Romania Attractiveness Survey 2024, recent publicat de compania de consultanță EY.

Cu un început promițător în 2024, România este pregătită să își consolideze poziția pe harta economică a Europei, continuând să atragă investitori și să genereze creștere economică durabilă.

Politicile PSD de creștere economică prin investiții țin optimismul la cote ridicate

Aproape 70% dintre investitorii intervievați în cadrul studiului EY sunt optimiști cu privire la viitorul economic al României, anticipând că țara va deveni o destinație din ce în ce mai bună pentru investiții în următorii trei ani.

În 2023, România a atras investiții străine semnificative, lider fiind sectorul software și servicii IT, urmat de sectorul produselor electronice și de transporturi și logistică. Investitorii și-au concentrat, cu precădere, capitalul pe proiectele de producție, consolidând România ca un centru competitiv de producție și logistică.

Avantajele-cheie ale României includ accesul la piețe neexplorate, un sistem fiscal favorabil și oportunitățile tehnologiilor emergente. A crescut aprecierea față de rețeaua solidă de startup-uri și instituții de cercetare a crescut în apreciere, iar calitatea forței de muncă a devenit un factor determinant pentru investiții.

Finanțările nerambursabile deblocate de PSD atrag noi proiecte de investiții străine directe

De asemenea, potrivit EY, disponibilitatea finanțărilor nerambursabile, esențială pentru 72% dintre investitori, face România atractivă prin programele de ajutor de stat și acces la fonduri UE.
 
Guvernul Ciolacu s-a remarcat în acest domeniu, oferind o varietate de programe de ajutor de stat și acces la fonduri UE pentru susținerea proiectelor cu investiții mari de capital, cu o valoare estimativă de 2 miliarde de euro disponibile în următorii trei ani. 

Spre deosebire de alte țări din Europa Centrală și de Est, România oferă investitorilor posibilitatea de a obține fonduri nerambursabile în numerar, în loc de combinații de finanțări rambursabile și nerambursabile sau doar stimulente fiscale.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Mediul fiscal stabil asigurat de PSD, condiție de bază pentru investițiile străine directe

Unul dintre pilonii principali ai succesului guvernului PSD a fost crearea unui mediu fiscal stabil și predictibil, ce oferă investitorilor încrederea necesară pentru a-și investi capitalul în România. 

Cu o cotă de impozit pe venit de 10%, o taxă pe valoarea adăugată de 19% și o cotă de impozit pe profit de 16%, România se situează printre cele mai atractive țări din Uniunea Europeană pentru investitori.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion