Valurile de căldură care au afectat în această vară sudul Europei poartă pecetea schimbării climatice, indică un raport al ONG-ului științific Climate Central dat publicității miercuri, relatează AFP.
Potrivit cercetătorilor, care au folosit modele informatice și înregistrări privind temperaturile, dereglarea climei, generată de activitățile umane, a făcut de zece ori mai probabilă producerea unei veri atât de calde.
Iar până în 2050 vara din 2017 va fi una tipică în sudul Europei dacă lumea nu va reuși să reducă concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, au adăugat ei.
Aceste cercetări au fost efectuate în cadrul proiectului științific internațional Worldwide Weather Attribution, care își propune să stabilească dacă episoadele meteorologice extreme sunt legate de încălzirea globală.
„Am găsit probe clare ale unei influențe umane asupra recordului de căldură din această vară — privind temperatura în general și în mod specific asupra valului de căldură botezat „Lucifer” a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător în cadrul Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI).
Acest val de caniculă supranumit "Lucifer" a lovit la începutul lui august sud-estul Franței, Italia și Croația. Studiul estimează că un astfel de eveniment este în prezent de patru ori mai probabil decât în 1990.
„Numeroase localități din sudul Europei au acum o șansă din zece de a trece în fiecare an printr-un episod de caniculă la fel de puternic ca cel din această vară", a adăugat Geert Jan van Oldenborgh. "La începutul secolului al XX-lea, o astfel de vară ar fi fost extrem de rară", a mai spus el.
Cercetătorul Robert Vautard, din cadrul Laboratorului științelor climatice și ale mediului (LSCE, situat în apropierea Parisului), susține că „este esențial ca orașele să colaboreze cu oamenii de știință și experții în sănătate publică pentru a dezvolta planuri de acțiune, întrucât o căldură atât de mare va fi ceva obișnuit la jumătatea secolului".